Premier League - ur folkdjupet

SPORT. Att bli sportkommentator för Premier League är för de flesta fotbollsentusiaster en helt ouppnåelig dröm. Men Jörgen Söderberg, Andreas Könberg och Dennis Kjellin träffas varje vecka och lever den drömmen.

Uppsala2014-02-18 16:43

Längst nere i en källare i ett helt vanligt hus i Rosersberg träffas de och gör radioprogram på nätet om engelsk ligafotboll.

Det är bara några veckor sedan Dennis Kjellin satt i bilen och gjorde en långkörning på 13 timmar och bestämde sig för att lyssna lite på sportradioprogram på nätet, poddradio, eller med den engelska termen, podcast.
- Jag var inte speciellt van vid podcast, men när jag väl börjat lyssna så fastnade jag och tänkte, det där kan vi också göra.

Han kontaktade Andreas Könberg och Jörgen Söderberg som inte tvekade en sekund och så skapades Premier League-podden. Det var i mitten av augusti och nu har de redan flera tusen lyssnare. Fotbollslegenden Glenn Hysén har tackat ja till en intervju i november.

Att de hade träffat rätt fick de bekräftat när Aftonbladet bara några veckor senare startade en podcast med exakt samma namn. Det ogillades av killarna som kontaktade tidningen, och tidningen fick byta namn till Sportbladets Premier League Podd.
- I början kände vi lite press att vi skulle kunna så mycket som möjligt om lagen och spelarna, men det gav vi snabbt upp. Vi är inte sportjournalister utan fans som gör program för andra fans, så vi säger gärna "det vet vi inte" och har till och med en tävling i programmet som heter "vem vet minst", inflikar Andreas Könberg som har rollen som den aggressiva kommentatorn och tyckaren av de tre.
- Vi gör ett program i veckan som är cirka en timme långt, där vi diskuterar och tycker till om veckans matcher och försöker ena oss om en stryktipsrad. Våra lyssnare hör ofta av sig och tycker mest om att lyssna på när vi är oense. Målet med programmen är att både vi och lyssnarna ska ha roligt.

De är inte heller ense om vilket lag som är bäst. Dennis Kjellins favoritlag är Manchester City och Jörgen Söderbergs och Andreas Könbergs favorit är Everton, som hade sin storhetstid på 80-talet och i dag är lite av underdog, men ändå har lyckats hänga sig kvar.

Den största fördelen med en podcast tycker killarna är att man kan nischa sig och slipper alla reklaminslag, samt att man kan lyssna precis när man själv vill.
- Hit söker man sig om man verkligen är intresserad av engelsk ligafotboll, förklarar Dennis som är moderatorn i programmen. Jörgen, spelgalningen, pratar mer än gärna om stryktipset.

Podcast

Radio i form av program nedladdningsbara via internet. På svenska används ibland ordet poddradio, eller helt enkelt bara podd.
Det är gratis för lyssnaren utöver vad själva internettrafiken kostar. Poddradio kan nås via Appleprogrammet Itunes, eller via poddradioprogram för smarta telefoner, till exempel Podcaster för Iphone eller Doggcatcher för androidtelefoner.
Premier League-podden nås också via progammets Facebooksida.

Vad tycker ni om de lokala fotbollslagen?
– För oss är det bara engelsk fotboll som gäller, men vi spelar ju själva i RIK (i division 6) och det viktigaste tycker vi är samhörigheten. Att spelarna har en lokal förankring till laget. Det är mycket roligare att titta på matcher där man känner igen spelarna än ett lag som bara är ihopplockat av spelare från annan ort.

Vilka andra podcaster lyssnar ni på och kan tipsa om?
– Vi lyssnar givetvis på Sportbladets Premier League podd, men även Barclay´s Premier League och Ewer, som gör porträtt av gamla fotbollsspelare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om