Premiär för solelsmässa

Solel är en starkt växande bransch inom energiproduktionen. I Uppsala hölls på torsdagen Sveriges första solelsmässa.

Michiel van Noord, konsult inom hållbar utveckling, höll föredrag för publiken

Michiel van Noord, konsult inom hållbar utveckling, höll föredrag för publiken

Foto:

Uppsala2014-10-09 16:28

En rad utställare och experter hade samlats i Uppsala Konsert & Kongress där besökarna även kunde ta del av olika föredrag.

– Det har hållits många seminarier och konferenser om solel, men det här är den första mässan som fokusera på mötet mellan konsumenter och leverantörer, sade Simon Strandberg, projektledare vid stiftelsen Stuns som är en av mässans två arrangörer. Den andra är Energikontoret i Mälardalen.

Tillväxten i Sveriges solelbransch är rekordstor. Under 2013 installerades mer än dubbelt så många solcellspaneler som året innan, från motsvarande 8,3 megawatt 2012 till 19 megawatt 2013.

Den stora tillväxten beror på sjunkande priser på solelsystem. Detta i sin tur beror på lägre produktionskostnader och ökad konkurrens. Priserna har minskat med 75 procent de senaste åren och baksidan av det är att många företag i branschen gått omkull.

Tekniken har gått framåt. Om man för ett tiotal år sedan fick ut 10 procent av den solenergi som faller in, får man i dag ut runt 15 procent av de produkter som nu finns på marknaden.

– Det går att få ut 25 procent och mer, men det är än så länge mycket dyrt, sade Mats Ljunggren, vd för utvecklingsbolaget Solibro i Ultuna.

Solibro är ett forsknings- och utvecklingsbolag som grundades 2001 men varit bolag sedan 2006. Den allra flesta solpaneler som produceras bygger på kiselbaserad teknik men Solibros solpaneler grundar sig på tunnfilmsteknik där bland annat koppar och selen ingår. Nordens största solcellsfasad som finns på båghuset vid Frodeparken i Uppsala är baserad på Solibrotekniken. Bolaget ingår numera i den kinesiska koncernen Hanergy. Och det är symptomatiskt för hur den globala marknaden ser ut. Kina, Japan och USA är i dag marknadsledande i branschen.

Josefin Berg, analytiker vid IHS Technology, var en av föredragshållarna.

– Solcellsel har genomgått revolution de senaste åren. Från att ha varit en nischmarknad har den kommit att bli en del av elmixen i olika länder, sade hon.

Solelen utgör två procent av all elproduktion i världen, men 2013 kom 20 procent av all ny elkapacitet från solenergi.

När solcellstekniken var ny sågs den bland annat som ett alternativ för exempelvis sommarstugeägare som inte hade el indraget. Den marknaden är dock mycket liten.

– Vi installerar enbart elnätsanslutna solenergisystem till villa- och fastighetsägare som vill ha ersättning för köpt el, sade Lars Hedström, vd för Solkompaniet som är störst i Sverige på att leverera nyckelfärdiga solcellsanläggningar.

Fotnot: Stuns står för Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!