Premiär för Familjeverkstan i Knivsta

FAMILJ. Att vara förälder kan vara knepigt och när barnen passerat sitt första levnadsår är det svårt att hitta stöd i sitt föräldraskap. I Knivsta ska det nu rådas bot på detta när Familjeverkstan ger mammor och pappor chansen att utveckla sitt föräldraskap.

Uppsala2014-02-18 16:56

Framför allt riktar sig kursen till föräldrar med barn i åldrarna 3-12 år.
-På något vis kom vi fram till att det finns ett glapp, eller snarare ett stopp, för föräldrautbildningen efter tiden då barnet ligger i magen och fram till ett års ålder. Det är konstigt, det borde fortgå, säger Lotta Wiström, en av initiativtagarna till Familjeverkstan. 

Lotta Wiström arbetar som barnmorska och driver mottagningen Sinnligt i Knivsta. Tillsammans med Gredelbykyrkan och Studieförbundet Bilda är hennes mottagning med och arrangerar Familjeverkstan. Det kostar 150 kronor att delta i Familjeverkstan och då ingår nio kurstillfällen med olika teman varje gång. Lotta Wiström berättar att idén att starta kursen kom både från henne, pastor Anders Jarl i Gredelbykyrkan i Knivsta och förskoleläraren Marie Borgenfalk. Det är också dessa tre som kommer att leda diskussionerna vid kurstillfällena.
-Det här är en förebyggande kurs, du behöver inte ha ett problem för att komma, säger Lotta Wiström.

Hon upplever att det finns ett behov att få stöd i sitt föräldraskap, något hon märker särskilt ofta i sitt arbete som barnmorska. De flesta frågor och funderingar hon hör handlar om att sätta gränser för sina barn. 
-När ska de sova, var ska de sova och hur ska de sova. När de blir lite äldre handlar det om hur länge de får vara ute och vad de klarar själva och inte. Allt är kopplat till en oro och man är rädd att göra fel. Jag brukar säga att du är expert på ditt barn och det finns många sätt som är rätt inte bara ett, säger Lotta Wiström. 

Anders Jarl, pastor i Gredelbykyrkan, poängterar att kursen handlar mycket om uppmuntran, inte att peka ut fel och brister i kursdeltagarnas föräldraskap.
-Vi kommer att titta på filmsekvenser och sedan samtala om det och alla får dela med sig av sina erfarenheter. Det är inte någon terapi, men ändå är min erfarenhet att man både kan skratta och gråta i gruppen och det vi tar upp i gruppen stannar där, säger han. 

Än så länge är det inte helt klart om det blir någon kurs. Anders Jarl berättar att de precis har börjat annonsera om verksamheten och att det finns tid kvar att anmäla sig.
-Den sista anmälningsdagen är den 5 september, men många brukar se det som den första anmälningsdagen så vi är inte oroliga än så länge. Jag hoppas att både mammor och pappor anmäler sig. Det ger ett bredare perspektiv, säger han och fortsätter: 

-Får vi bara till en kurs nu första omgången så är det okej, men vi har beredskap för två grupper. Får man ha visioner så önskar man att det blir många fler, det finns ju gott om föräldrar i Knivsta, säger Anders Jarl. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!