Under mellandagarna 2013 går Lisa Nordemo in på science fiction-butiken i Gamla stan, iklädd en egenstickad Harry Potter-halsduk från Ravenclaws elevhus. En annan kund kommenterar halsduken, och sen blir Lisa medbjuden på ett Harry Potter-lajv. Sommaren 2014 öppnas en helt ny värld för henne.
– Under lajvet tänkte jag att det var den bästa dagen i mitt liv.
Sedan två år tillbaka bor hon i Uppsala. Hon är 28 år, arbetar som lajvpedagog och studerar ekonomi på SLU. I lägenheten bor även 28-åriga Melania Esposito från Italien, som studerar kulturantropologi.
– Jag sökte boende i Sverige, och vi fick kontakt med varandra genom gemensamma kontakter inom Edularp communityt, som tror på lärande genom lajv, säger Melania.
Att lajva, på engelska larp (live action role play), innebär att delta i ett levande rollspel genom en karaktär. Det kan antingen vara ett one shot-rollspel som spelas klart över en helg, eller en kampanj som återkommer och kan pågå i flera år. Ibland är det fyra personer som rollspelar ihop utan utklädnad, och vid en stor kampanj kan upp mot 600 personer i temautstyrslar delta.
– Lajv är inte terapi, men det kan vara terapeutiskt. Man får ofta sätta sig in i andra situationer och utmana sig själv. Om man är blyg kan man till exempel skapa en karaktär som tar plats och utforska det.
Lisa har lajvat i sju länder. Ett minne som ligger henne varmt om hjärtat är ett projekt i Palestina 2019 som gjordes i samarbete mellan en palestinsk och en norsk lajvförening. Där rollspelade de ett bröllop på ett hamam-spa.
Melania berättar om hens tidigare hjärtproblem, och att hen inte kunde delta i fysiska aktiviteter. Hen skapade därför en karaktär som istället var baserad på att utöva magi.
– När den dog under ett lajv behövde jag sörja i flera dagar. Det var genom den som jag kunde få ett nytt perspektiv och inte begränsas av att jag hade hjärtproblem.
Det var också på grund av lajv som hen förstod att hen är ickebinär.
– Jag fick frågan om vilket pronomen som jag föredrog, och insåg att jag ville använda they/them.
Stöter man på några fördomar när man lajvar?
– Inte fördomar direkt. Många tror att lajv alltid handlar om medeltiden, men det kan vara vad som helst. Exempelvis att skapa en nutida värld som lyfter kvinnligt ledarskap. Och då kan man komma hem från den helgen och känna sig stärkt, säger Lisa.
Men precis som med vilken annan hobby och gemenskap, menar Lisa, kan det finnas lajv som inte är väl organiserade. Det är exempelvis viktigt att ha tydliga regler och säkerhetsord eller rum som man kan gå till om man skulle vilja gå ur karaktären, eller "den magiska cirkeln".
– Med datorspel finns det begränsningar för vad som faktiskt är möjligt att göra med sin karaktär. På lajv behöver arrangörer och deltagare sätta de gränserna själva.
Företaget LajvVerkstaden som Lisa jobbar på arbetar för lärande genom lajv. De har exempelvis haft ett samarbete i ryska barnhem.
– På många barnhem i Ryssland blir tonåringar gravida då de inte får någon sexualkunskap. Där höll vi ett lajv om samtycke, sex- och samlevnad.
Lisa önskar att hon hittade lajv tidigare.
– Man måste var modig för att våga vara någon annan eller göra något man vanligtvis inte gör. För mig var det en tillfällighet att den där killen i Gamla stan kommenterade på min halsduk. Nu är lajv den största delen av mitt liv.