"Prata inte över huvudet på mig"

Cp-skadade Lina Söderlund vill bli respekterad som vem som helst. Men dagligen märker hon hur folk på stan tittar och pratar över hennes huvud.- Jag tycker att folk ska vara uppriktiga. Undrar man något så kan man fråga, säger hon.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2007-04-14 00:01
Det är sällan som Lina Söderlund, 28, får några direkta frågor från människor på stan. I stället vänder de sig till hennes assistent, därför att de inte tror att hon förstår. Det händer ofta, till exempel på apoteket, restaurangen och klädbutiken.
- Kan hon dricka cider?

Med ett smått leende återger Lina Söderlund vad en anställd på restaurangen frågade hennes assistent.
Varje gång känns det förnedrande, för Lina Söderlund förstår och hör allt som sägs omkring henne. Och hon ser hur stora och små förbipasserande tittar utan att våga fråga.
Att barn tittar gör inte lika mycket, tycker hon.
- Barn är ju så små, man kan inte kräva att de ska veta och förstå allting. Det är de vuxna som ska förklara för barnen.
Men när en del vuxna inte vet bättre än att gå kors och tvärs över permobilen, eller tränger sig alldeles inpå är något fel. Lika fel som att folk knuffar till pensionärer som har svårt att gå, anser hon.

UNT: Vad tycker du är jobbigast?
- Att folk pratar över huvudet på mig och inte ser mig, säger Lina Söderlund.
Ibland, när hon har bråttom i centrum, höjer hon farten på permobilen och då blir folk irriterade. Men de säger det till assistenten: "Kan du inte säga till henne att sakta ner?".
Som om hon inte förstod...
- Vi är som alla andra, vi har också bråttom ibland.
Lina Söderlund säger att hon gärna skulle åka runt på skolor och arbetsplatser och informera om cp-skador.

UNT: Hur reagerar du om någon kommer fram och frågar om ditt handikapp?
- Jag blir jätteglad om folk frågar och vill veta saker. Jag kan ju jättemycket om cp-skador. Och jag kan prata, jag är inget dumhuvud.

FAKTA om Cerebral pares

Cerebral pares, cp, är en hjärnskada som kan uppstå under fosterstadiet, i samband med förlossningen eller i vissa fall under de första levnadsåren. Skadan drabbar områden i hjärnan som styr eller förmedlar signaler för kroppens rörelser. En cp-skada kan ha olika typer av svårighetsgrader, från total oförmåga att förflytta sig till små svårigheter med motoriken. Cp-skadan i sig innefattar inte någon utvecklingsstörning.

Källa: Karolinska universitetssjukhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!