Prästparet valde Silverkors

David Silverkors är präst i Vaksala församling i Uppsala.Att vara präst, ha ett bibliskt förnamn och dessutom ett efternamn med religiös innebörd? Kan det sitta mer gjutet än så?

När David och Katri gifte sig bytte de båda till ett helt nytt efternamn: Silverkors.

När David och Katri gifte sig bytte de båda till ett helt nytt efternamn: Silverkors.

Foto:

Uppsala2009-10-27 10:00
Eller kan det bli för mycket?
- Först tänkte jag "vågar man heta Silverkors?" Man satt i sin lilla bubbla och visste inte om andra också skulle tycka att det var bra, säger David Silverkors.
Funderingarna på ett nytt efternamn började redan för ett par år sedan då David bar efternamnet Fredin. Det var innan han gifte sig med sin fru Katri, som numera också heter Silverkors och är präst. Han förklarar det med att de ville skapa sig en identitet tillsammans. Det skulle kännas att deras konstellation var början på något nytt.
- Först hade vi inte så många bra idéer. Vi visste bara att vi ville ha ett helt nytt efternam. Så när vi gifte oss fick min fru heta Fredin tills vi bestämt oss, säger David Silverkors.

Så småningom kom de fram till att de ville heta något med silver, eftersom de tyckte att det är ett vackert ord. Och när de kom på ordet Silverkors tyckte de att det sa något om dem själva.
De var långt ifrån säkra att namnet skulle godkännas. Men det gjorde det. Och de funderade i mer än ett år och testade på några kompisar för att se hur de reagerade. Ganska snart upptäckte de att det mest var de själva som tänkte på efternamnet.
- De flesta lägger inte märke till det. En och annan kan haja till och säga "åh, det var ju passande". Jag inbillar mig att folk tror att jag alltid hetat Silverkors. Det känns så i alla fall, säger David Silverkors.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om