Kyrkan: Ibland är det nödvändigt att köpa ut personer

Är dyra utköp väl använda pengar för kyrkans medlemmar? "Jag kan förstå om det väcker funderingar men i vissa situationer är det bästa lösningen", säger Anna von Malmborg vid Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Utköp inom Svenska kyrkan har i vissa fall uppgått till miljonbelopp.

Utköp inom Svenska kyrkan har i vissa fall uppgått till miljonbelopp.

Foto: TT

Uppsala2021-11-07 05:00

I fallet med prästen som gjort utlandstjänst hade han enligt egen uppgift fått muntligt löfte av en chef inom Svenska kyrkan om fortsatt anställning i åtta år. Även hans hustru hävdade ett motsvarande muntligt löfte för sin assistenttjänst i församlingen.

Men kyrkan svarade att inget i den vägen utlovats och sa nej till förlängda anställningar. Prästen stämde då Svenska kyrkans utlandsavdelning i Uppsala och krävde ett skadestånd motsvarande åtta års löneförmåner.

Trots att Svenska kyrkan såg prästparets krav som grundlösa ingick man en förlikning och köpte ut dem båda för sammanlagt 5,2 miljoner kronor. Utifrån inlagorna i Uppsala tingsrätt framstår det som om målet enbart gäller huruvida ett muntligt löfte getts eller ej. 

Är det bara för anställda inom Svenska kyrkan att hänvisa till påståenden om muntliga löften och sedan inkassera miljoner? UNT har ställt frågan till Rickard Jönsson, avdelningschef vid Svenska kyrkan i utlandet, som dock inte vill ge några kommentarer.
Anna von Malmborg, utvecklingschef vid Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, är inte insatt i det aktuella fallet men uppger att ett utköp på fyra årslöner, som uppgörelsen resulterade i, är ovanligt mycket.

Under åren har det varit flera fall av dyra utköp inom Svenska kyrkan. Finns det en kultur av att anställda som inte är önskvärda köps ut?

– Jag skulle inte säga att det är så, svarar Anna von Malmborg. Man gör allt för att först hitta en lösning och att komma överens om ett avslut av anställningen är sista utvägen. Ibland går det inte att komma vidare på annat sätt, det kan handla om svårlösta konflikter eller att förtroendet är förbrukat. I vissa fall kan en person ges andra arbetsuppgifter men många av kyrkans arbetsplatser är så små att det inte är möjligt.

Anna von Malmborg menar att antalet utköpta personer ska ställas i relation till att Svenska kyrkan är en stor organisation med 21 000 anställda och 600 enskilda arbetsgivare. När det gäller utköp tror hon inte att kyrkan sticker ut jämfört med arbetsplatser i övriga samhället.

Hur kan dyra utköp förhindras?

– Det beror på omständigheterna. Man försöker först hitta en lösning genom dialog och det är viktigt att tidigt fånga upp signaler. Men ibland kan den enda lösningen vara att komma överens om ett avslut, säger Anna von Malmborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!