Prästgården inget för prästen

Prästgårdar är ett ekonomiskt problem för många församlingar. Prästerna vill inte bo där och bostäderna orsakar höga driftskostnader. Ett 40-tal fastigheter i Uppsala stift har upphört som tjänstebostäder på 2000-talet.

Uppsala2008-02-15 23:58
Rasbo prästgård, Tensta prästgård och Forsbacka prästbostad. Det är några av de tjänstebostäder som kyrkorna avvecklat eller sålt på senare tid i Uppsalatrakten. Bakom försäljningarna finns det både ekonomiska och praktiska skäl: Det är inte lika populärt för 2000-talets präster att bo i en gammal gård med dålig ventilation och uppvärmning. Dessutom kostar det pengar att underhålla bostäderna som kan vara flera hundra år gamla.

En av de senaste prästgårdarna som gått till försäljning i Uppsalaområdet är Tensta prästgård, mellan Björklinge och Vattholma. Försäljningspriset hamnade kring fyra miljoner kronor.
- Vi behövde inte prästgården eftersom vi inte hade någon präst eller annan medarbetare som ville flytta in där. För oss innebar den enbart kostnader. Då måste vi tänka ekonomiskt i stället, säger Christina Engqvist som är kyrkoherde i Vattholma pastorat.
Enligt Kyrkans tidning har 42 procent av kyrkans tjänstebostäder i landet försvunnit under de senaste sex åren. I flera stift har mer än hälften av prästgårdarna avvecklats som tjänstebostäder.

I Uppsala kyrkliga samfällighet finns det bara fyra prästbostäder kvar. En av dem, byggnaden bakom Helga Trefaldighets kyrka, är på väg att ombildas till verksamhetslokal. Den nye kyrkoherden har nämligen en annan bostad.
Peter Berglund vid Uppsala kyrkliga samfällighet tror att det gamla kravet på att en präst skulle bo på prästgården hör till svunna tider.
- Man lyckas inte anställa folk på den grunden. Det ses inte som självklart längre för prästen att bo på prästgården. Då blir man en offentlig person i det privata och folk ser hur man sköter trädgården.

Kyrkoherden Christina Engqvist tycker att det är synd att prästgårdarna försvinner från kyrkornas ägo. Prästgårdarna utgör kulturmiljöer som riskerar att gå förlorade. Och försäljningarna kan väcka upprörda känslor hos allmänheten. Så sent som i måndags hölls ett opinionsmöte mot diskussionerna att sälja Stabby prästgård på den öppna marknaden. Men den prästgården har sedan länge upphört att vara tjänstebostad.

Christina Engqvist tror att församlingarna vill inrikta sig mer på kärnverksamheten - och den handlar inte om att förvalta fastigheter.
- Kyrkorna vill nog rikta in sig mer på verksamhet som direkt rör medlemmarna och fastigheterna tar mycket kraft och ekonomi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!