Praktiska ska lyssna på kritiken

NYHETER. Gymnasieskolan Praktiska i Märsta lovar att bättra sig efter Skolinspektionens kritik. Elevernas omdömen om skolan varierar från lovord till besvikelse.

Uppsala2014-02-18 17:09

Praktiska i Märsta är en av 38 skolor inom skolkoncernen Praktiska Sverige AB som fick hård kritik av Skolinspektionen i oktober. Eleverna får inte den utbildning och det stöd de har rätt till, fastslog myndigheten.

Även från elevhåll kommer kritik mot Praktiska i Märsta. En tidigare elev på husbyggnadsprogrammet är besviken på att skolan inte erbjöd extrakurser som ger behörighet för bland annat svets och vinkelslip. De ingår inte i läroplanen men efterfrågas ofta av arbetsgivare.
– Jag har gått miste om jobb eftersom jag inte har behörigheten, säger den tidigare eleven, som i dag är arbetslös.

Stefan Säll är skolans rektor sedan årsskiftet.
– Om eleven hade kommit till mig skulle han ha fått behörigheten. Jag kan även ordna så att han får den i efterhand, säger han.

De elever på barn- och fritidsprogrammet som Sigtunabygden talar med är däremot mycket nöjda med sin skola.
– Vi har mycket praktik och får erfarenhet av yrkeslivet, säger eleven Esam Özkaynak.
– Skolan är liten och alla känner alla. Lokalerna är fräscha och lärarna ställer verkligen upp för oss, säger Isabella Cavieres.

Skolinspektionen konstaterar att kunskapsresultaten på Praktiska i Märsta är låga – förra året nådde bara fyra av tio elever målen i alla kurser. Rektor Stefan Säll håller med om att resultaten behöver förbättras. Men det är orättvist att jämföra betygen på en skola som bara har praktiska program med betygsgenomsnittet för riket, tycker han.
– Många av våra elever har dessutom en brokig utbildningsbakgrund. Därmed inte sagt att de låga resultaten är elevernas fel – vi tar till oss av kritiken.

Enligt Skolinspektionen måste skolan också bli bättre på att hjälpa elever som behöver särskilt stöd.
– Vi har tidigare inte varit tillräckligt bra på att uppmärksamma elevers problem. Nu har vi börjat jobba mer aktivt med det, säger Stefan Säll.

Senast 16 december ska skolan redovisa vilka åtgärder som har vidtagits för att komma till rätta med problemen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!