Eleverna på vård- och omsorgsprogrammet tror att fler skulle söka dit om de visste hur många olika yrken det leder till.
Det är inget vanligt klassrum vi kommer in i när vi ska träffa några elever på vård- och omsorgsprogrammet på Lundellska skolan. Sex höj- och sänkbara sängar bäddade med vita lakan och gula frottéfiltar får det snarare att se ut som en sjukhussal.
Vård- och omsorgsprogrammet har oförtjänt dåligt rykte säger Soror Mousa och får medhåll från de andra eleverna som samlats runt ett bord mitt i rummet.
– Vad läser du? frågar folk. När jag svarar vård- och omsorg frågar de inget mer, berättar hon.
Eleverna radar upp fördelar: man kan få jobb direkt efter utbildningen, man får behörighet att läsa vidare och programmet leder till många olika yrken, inte bara undersköterska.
Som UNT berättat tidigare behövs 24 000 nya undersköterskor i hela landet de närmaste åren. Om vi tittar lokalt behöver Uppsala kommun fylla på med omkring ett par hundra undersköterskor varje år på grund av att folk slutar av olika skäl. Och på Akademiska sjukhuset uppnår 236 undersköterskor pensionsålder fram till och med år 2018, vilket motsvarar 17 procent.
Genom att erbjuda praktikplats i Norge hoppas nu Lundellska skolan få fler elever att söka till vård- och omsorgsprogrammet. Trenden har redan vänt lite. Skolan driver en kampanj – Sjukt bra – i samarbete med Vård & bildning på Uppsala kommun som skjutit till pengar för att marknadsföra programmet och genomföra Norgepraktiken.
– Nu senast hade vi fler sökande till ettan och fler killar, säger programrektorn Stefan Nyhem.
Eleverna runt bordet tror att de låga vårdlönerna avskräcker en del. Kanske skulle större variation på praktikplatserna locka fler. Och informationen på högstadiet måste definitivt bli bättre.
– Man borde komma ut i fler skolor och säga att du kan bli det här, det här, det här. Jag tror linjen skulle bli populär då, säger Josefine Blomberg.
Filip Karlström berättar att han går här för att han vill bli polis.
– Polishögskolan rekommenderar det.
På en av sjukhussängarna sitter läraren i svenska och religion, Åsa Nilsson. Hon ser att eleverna på vård- och omsorgsprogrammet generellt utvecklas mer än andra elever tack vare praktiken.
– Jag märker på era texter att ni växer så det knakar. Ni samlar på er så mycket tankar och erfarenheter och ett djup. Ni gör en otrolig resa, säger hon.