Boende i Rasboområdet norr om Uppsala har klagat över att de måste vara hemma för att ta emot postpaketen från lantbrevbäraren. Är de inte hemma dagtid måste de hämta paketen hos ett postombud i Uppsala i stället. Det innebär två-tre mils enkel resa beroende på var man bor i Rasbo församling.
Centerkvinnorna i Rasbokil har föreslagit att paketeten omdirigeras till ICA-butiken i Vallby längs väg 288. Då krymps avståndet för den som bor längst bort till under tio kilometer.
Förslaget och kritiken framfördes av riksdagspolitikern Solveig Zander (C) till regionansvariga inom Posten. Hon menar att problemet sitter i att de statliga myndigheterna inte har några direktiv om att samarbeta på landsbygden.
Därför står de boende i Rasbo utan eget postombud.
– Regeringen har ett jätteansvar. Det är i elfte timmen som regeringen har tillsatt en utredning för att se hur man ska behålla servicen ute på landsbygden, säger hon.
Gunilla Zetterling är med i föreningen Rasbo i samverkan som jobbat för att ICA-butiken ska bli postombud.
– Det önskvärda vore ju att vi fick postombudet hit. Ur miljösynpunkt är det inte bra att folk åker in till Uppsala i stället, säger hon utanför butiken i Vallby.
Butikschefen Henry Alexandersson är positiv till att bli postombud, men säger att det är Posten som inte vill ha den lösningen.
– Ersättningen till oss som butik är en mindre fråga i sammanhanget. Huvudsaken för oss är att få hit folk, men det är Posten som bromsar.
För byborna handlar det även om att värna livsmedelsbutiken. När väg 288 leds om blir det tuffare för butiken i Vallby att överleva, tror de. Då är det bra om butiken även är postombud.
– Det är viktigt att en sådan här kort bit ifrån Uppsala inte räknas som glesbygd. Det kan ju lätt bli så om man måste ta sig till Uppsala för att göra allt det som man måste, säger Gunilla Zetterling.
Ove Eriksson, chef för Postens ombudsnät i Uppsala, säger att befolkningsunderlaget i Rasboområdet är för litet för att man ska få ett eget postombud.
– Vi har en kostnad för varje postombud. Det finns inte en möjlighet att ha ombud på alla orter i Rasbos storlek. Vi måste hitta en rimlig service i kombination med att vi redan har lantbrevbärare på orten.
Vilket ansvar har posten för att det finns nödvändig service på mindre orter?
– Jag tycker att vi tar ett samhällsansvar med postombud, lantbrevbärare och frimärksombud på olika orter i landet. Totalt tycker jag att vi har ett bra nät samtidigt som vi måste få intäkter och kostnader att gå ihop.
Postens nej till ombud får hård kritik
Boende i Rasbo kör två mil till Heidenstams torg i Uppsala för att hämta ut sina postpaket. Kritiken mot dålig service har nått ända upp i riksdagen.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!