Positivt nytänk tilltalade ministern

Kreativ fantasi som skapat möjligheter för barn och unga att spontant kunna träna issport. Men ännu inte optimalt.

Ishall. Idrottsminister Gabriel Wikström (i centrum) besökte Valsätra ishall på måndagen.

Ishall. Idrottsminister Gabriel Wikström (i centrum) besökte Valsätra ishall på måndagen.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2015-04-13 16:25

Det var folkhälso- och idrottsminister Gabriel Wikströms kommentar till Uppsala Young Hockey Clubs (UYHC) ishall vid Valsätra IP som han besökte på måndagen.

Ministern hade hört talas om ishallsprojektet som byggts med hjälp av sponsorer, bidrag från Arvsfonden, Svenska hockeyförbundet och delvis kommunen, och nu drivs helt av ideella krafter vid ett möte med Svenska hocekyförbundet:

–  När jag nu skulle till Uppsala för att träffa sjuksköterskestudenter, fick jag också möjlighet att komma hit och se hallen och träffa dem som arbetat i projektet och med driften. Det är bra att kunna föra vidare de tankar som ligger bakom, och hur hallen har kunnat bli verklighet, säger Gabriel Wikström.

Att det ännu inte är helt optimalt framkom när Göran Hartmann, en av dem som arbetat med ishallsbygget och den för ändamålet bildade klubben UYHC, berättade:

– Vårt mål är att erbjuda isträning för yngre barn och nybörjare, de som bor långt från Gränbyhallen och kanske inte har möjlighet att ta sig dit för att prova på eller fortsätta träna issport. Men helt med ideella krafter är det svårt, och vi måste ha in pengar för att klara driftkostnaderna för hallen, förklarade Göran Hartmann.

Och det är då problem uppstår. För att få föreningsbidrag från kommunen måste föreningen ha medlemmar, och för en förening som öppnade sin verksamhet i januari i år, med sikte på barn och ungdomar som inte från början är inriktad på issport, blir det ett moment 22.

– Det här är ett folkhälsoprojekt, men också ett integrationsprojekt, samtidigt som det ger barn möjlighet till isträning, konståkning, hockey, bandy eller kanske kälkhockey som vi har planer på att erbjuda. Men då har vi kommunala regler och en kommunal organisation där verksamheten berör fem olika nämnder. Det gör det orimligt tungarbetat, sade Göran Hartmann.

Om kommunala regler och organisation kunde minister Wikström inte säga så mycket, men hans konklusion var ändå att samhället har en tydlig roll i att stödja projekt som ishallen i Valsätra:

– Vad jag kan göra är att ge uppmärksamhet till projektet och hur det genomförts. Det kan kanske ändå noteras att Svenska hockeyförbundet som ju bidragit till hallen, på det sättet har fördelat det som i grunden är statliga medel.

Valsätrahallen

Uppsala Young Hockey Clubs ishall invigdes formellt i januari 2015.

Föreningen bildades 2008 då också planerna på en lokal, liten ishall tog form. Föreningens mål var att skapa en konstfrusen isyta för att barn i Gottsunda-Valsätra lätt ska kunna spontanåka och kanske börja träna olika issporter som hockey, bandy och konståkning. Föreningens vision är att ytterligare ett antal liknande hallar ska uppföras i olika stadsdelar.

Valsätrahallen har en isyta på 16 x 32 meter, och har varit öppen för såväl spontanåkning som uthyrd till olika träningspass. Målsättningen har varit att ha öppet två timmar per dag för spontanåkning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om