Positivt med utökad rehabilitering

Ett utökat rehabiliteringsprogram för patienter som haft akut hjärtinfarkt eller genomgått en kranskärls­operation, med särskild tonvikt på stresshanter­ing, har positiva hälso­effekter även på flera års sikt. Det framgår av en studie som redovisats vid det nationella kardiovaskulära vårmötet i Uppsala.

Uppsala2009-04-30 06:00
- Resultaten är så bra att det enligt min mening nu finns goda skäl att rutinmässigt erbjuda alla patienter som haft hjärtinfarkt eller kranskärlsopererats detta utökade rehabiliteringsprogram, säger docent Ewa Billing vid onkologi-thorax-medicin-divisionen vid Akademiska sjukhuset, som varit projektledare för studien.

Undersökningen omfattar 224 patienter som vårdats för akut hjärtinfarkt eller genomgått en kranskärlsoperation vid Danderyds sjukhus. Båda är patientgrupper som löper betydligt större risk än allmänheten i stort att insjukna med nya hjärt-kärlbesvär, till exempel hjärt­infarkt ­eller stroke.
@3a Text ui:I studien fick hälften av patienterna delta i ett utvidgat rehabiliteringsprogram. Det innefattade bland annat fem extra dagar på patienthotellet efter utskrivningen från sjukhuset, läkarledda frågestunder tillsammans med anhöriga, ökad fysisk träning, övningar i att laga "hjärtnyttig" mat och ett särskilt program för stresshantering med återkommande gruppträffar under ett helt år.

Resten utgjorde en kontrollgrupp som fick sedvanlig vård efter hjärtinfarkten eller kranskärls­operationen.
- Man bör observera att även patienterna i kontrollgruppen under några veckor fick en hel del råd och stöd för att förhindra att hjärtsjukdomen försämrades, till exempel sjukgymnastik, frågestunder, möjlighet att delta i hjärtskola vid två tillfällen och möjligheter till rökavvänjning. Samtliga patienter erbjöds dessa aktiviteter, säger doktoranden Catrine Edström-Plüss, som redovisade studieresultaten vid mötet i Uppsala.

I likhet med flera tidigare studier inom området fann forskarna att utökade rehabiliteringsinsatser på kort sikt hade flera positiva effekter. Ytterst få rehabiliteringsstudier har följt patienterna under längre tid.
- Därför var det en öppen fråga om det skulle bli någon bestående positiv effekt när patienterna så att säga helt på egen hand skulle fortsätta att tillämpa vad de lärt sig i form av bättre matvanor, mer motion och bättre stresshantering. Många kritiker har hävdat att det är näst intill omöjligt att på lång sikt vidmakthålla sådana livsstilsförändringar, säger Catrine Edström-Plüss.

Nu, när patienterna följts under hela fem år, visar det sig att kritikerna fick fel. Den positiva effekten av utökad rehabilitering i form av minskad hjärt-kärlsjuklighet blev bestående.
Under de fem åren insjuknade 48 procent av patienterna i gruppen som fick utvidgad rehabilitering med nya vårdkrävande hjärt-kärlbesvär, jämfört med 60 procent i gruppen som "bara" fick gängse vård.
- Under de fem åren var både antalet vårdtillfällen på sjukhus och vårdtidernas längd också klart lägre i gruppen som fick ut­ökad rehabilitering än i kontrollgruppen, säger Ewa Billing.

Studien kan inte ge svar på frågan om varför det utvidgade rehabiliteringsprogrammet hade så positiva hälsoeffekter jämfört med sedvanlig vård.
- Det går inte att säga om alla enskilda komponenter i programmet är lika viktiga eller om de goda resultaten främst är en följd av bättre stresshantering eller någon annan enskild komponent. Det är viktigt med fortsatta studier över tid där man också försöker utskilja vilka komponenter som har störst positiv effekt på prognosen, säger Ewa Billing.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!