Positivt manligt intresse för jämställdhetsarbete
Det finns ett glädjande intresse för jämställdhetsfrågor konstaterar Gunilla Kvarnström Kock, jämställdhetsdirektör vid länsstyrelsen i Uppsala, inför ett seminarium som i dag tisdag samlar män i ledande positioner. Syftet är att skapa mer utrymme för fler kvinnliga ledare.
— Det har visat sig att många fler är intresserade av att vara ambassadörer för jämställdhet. Det är ett intresse som vi på något sätt måste ta tillvara. Det är viktigt med förebilder, säger Gunilla Kvarnström Kock.
Viktig framgång
Hon tillträdde sin tjänst 1994.
— Då talades sällan om män i jämställdhetssammanhang. Att många män i dag är intresserade och aktiva i jämställdhetsfrågor är en viktig framgång. Det behövs förebilder. Att våldet mot kvinnor ökat, det är däremot ett bakslag.
— Samtidigt är det positivt att arbete pågår på många håll både för lönerättvisa och för att ge fler kvinnor ledande befattningar. Så visst händer det saker.
En av ambassadörerna är länspolismästare Göran Lindberg som drivit jämställdhetsarbetet inom det traditionellt manligt dominerade rättsväsendet. Ett resultat av det är en ny jämställdhetsplan som kommer att presenteras i dagarna, ett annat jämställdhetsombud inom samtliga polisens enheter.
Vind i ryggen som kvinna
Polisinspektör Anna-Karin Nygren i Bålsta är jämställdhetsombud och trebarnsmamma.
— Visst märks det att det hänt en del och det känns inom myndigheten att man har vind i ryggen som kvinna. Det tråkiga är att det finns en del kolleger som tror att kvinnliga poliser kvoteras in på tjänster vilket är en missuppfattning. Däremot tillämpas för könsutjämning på olika befattningar en positiv särbehandling när sökande har likvärdiga meriter, men det är ju något annat.
Anna-Karin Nygren tycker också att myndigheten är stödjande även i samband graviditet och barnledigheter. Man hamnar inte utanför utan uppmuntras till ledarskapsutbildningar.
- Det är bra. Fortfarande är kvinnliga chefer underrepresenterade inom polisväsendet.
Könsmärkta yrken
Gunilla Dahlkild Öhman, jämställdhetsansvarig i landstinget, en organisation med 11 000 anställda, pekar på några viktiga jämställdhetsfrågor som man måste fortsätta arbeta med:
- Det är löneskillnaderna. Vissa yrken är fortfarande könsmärkta. Hur jämför man arbetsuppgifter?
— Och en viktig jämställdhetsfråga är fler kvinnor på högre chefsposter. Nu får vi ju i alla fall en kvinna som landstingsdirektör.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!