Positiva rön från polisens butiksgrupp
Uppsalapolisens förebyggande arbete riktat mot inbrott och rån i butiker är unikt i Sverige. Och trots att polisens butiksgrupp bara varit i gång i knappt ett år, finns det positiva erfarenheter.
Polisens fokusering innebär bland annat att stötta och informera om åtgärder, vilket ska leda till att butikerna inte drabbas på nytt. Arbetet bygger på beprövad erfarenhet och aktuell forskning, samt länsansvaret — att polisen ska verka brottsförebyggande och brottsofferstödjande.
Självkritik
Arbetsmodellen växte ur självkritik. Det första Magnus Lindgren gjorde som ny chef för polisens brottsofferenhet var att ta fram statistik över alla rån och inbrott mot affärsställen i Uppsala län.
— År 2004 genomfördes cirka 150 inbrott och rån mot butiker i länet, drygt 25 procent av dem hade varit utsatta flera gånger, säger Magnus Lindgren.
— Det var fullkomligt oacceptabelt att inte vi på ett tydligare sätt hjälpt butiker som vid ett flertal tillfällen drabbats.
Råndrabbade butiker och affärsställen som frekvent utsatts för inbrott är lika med huvudmottagare för polisens arbetssätt, som bygger på inventering, säkerhetscertifiering och uppföljning.
Skräckexempel
Kjell-Åke Ederyd arbetar i butiksgruppen och håller i polisens insatser för butikerna. I det ingår att personalen får prata av sig ordentligt efter aktuella brott. Men polisen ska också ge tips om hur man som personal ska reagera i ett kritiskt läge.
— Det finns skräckexempel där potentiella vittnen skickats i väg och där arbetet i butiken rullat på som om ingenting har hänt. Knappast ett tillvägagångssätt som gagnar arbetet med att klara upp brotten, säger Kjell-Åke Ederyd.
Informationen och utbildningen till utsatta affärsverksamheter har givit utslag, dels har rutinerna för hur spår säkras förbättras, dels har brotten mot butiker minskat kraftigt det första halvåret.
Dramatisk minskning
Trots att det går att sätta frågetecken för den korta och isolerade undersökningsperioden, hur mycket det nya arbetssättet faktiskt påverkar, går det inte att blunda för att rånen och inbrott mot butiker i år ser ut att "drastiskt minska", som Kjell-Åke Ederyd uttrycker det.
Anmälningarna första halvåret 2006 pekar på en reducering av butiksinbrotten med 30 procent. För rånen pekar siffrorna på mer än en halvering.
Men leder inte det här bara till att brottsligheten förläggs till något annat ställe?
— Det finns ingen som pekar på det i dagsläget, och jag tror i alla fall att butikerna är nöjda med att vi gör något, säger Kjell-Åke Ederyd.
Flera län följer efter
Flera län följer Uppsalapolisens arbete, däribland polismyndigheterna i Gävle, Stockholm och Västmanland. Magnus Lindgren ser framför sig att det unika, brottsförebyggande exemplet får fäste på fler ställen:
— Sedan de haft ett tiotal inbrott finns det företagare som ger upp. Försäkringsbolagen har tröttnat. Så långt skulle det inte få gå i Uppsala län, säger Magnus Lindgren.
FAKTA
Tretton punkter ingår i polisens säkerhetscertifiering av butiker, som bygger på tre hörnpelare: initiering, certifiering och uppföljning.
Initiering handlar om att varje råndrabbad butik och affärsidkare som utsatts flera gånger får ett besök från polisen. Därefter inleds arbetet med certifiering och efter åtta månader görs en uppföljning som tar upp nya förutsättningar och behov.
I certifieringen ingår bland annat: branschanpassad utbildning, värdeskåp, larmmöjlighet, personalingång och varuintag, genomtänkta värdetransporter och en beredskap för att ta hand om brottsoffer.
Förutom polisen i Uppsala län ingår ett flertal aktörer i det förebyggande arbetet, däribland Svensk handel, Arbetsmiljöverket, Brottsförebyggande rådet och en rad kända butikskedjor.
Polisen uppger att det varje år stjäls för ett varuvärde av 360 miljoner kronor från butikerna i Uppsala län.
Källa: Polismyndigheten i Uppsala län.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!