Populärt med praliner till jul

Knäck, praliner och choklad. När det är jul gillar vi att äta mer godis än vanligt. Något som inte minst godishandlarna märker av.

Anders och Elias Carlberg handlar julgodis på Chocolat.

Anders och Elias Carlberg handlar julgodis på Chocolat.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2011-12-23 20:00

Svenskarna äter över 35 000 ton godis per år och så fort vi närmar oss en högtid stiger konsumtionen. Julen är inte något undantag. När UNT besöker godisbutiken Chocolat i Uppsala möter vi en trött butiksägare i Sarkis Panossian.
– Vi är så trötta. I dag har det varit extremt mycket att göra. Men det har gått enormt bra. Det är nästan tomt på saker, säger Sarkis Panossian och pekar mot ett bord där endast en liten inslagen presentkorg står kvar.

Från och med december brukar butiksförsäljningen öka med 10–15 procent. I år har den ökat med närmare 25 procent, enligt Sarkis Panossian. Främst är det choklad kunderna vill ha på julen.
– Vi säljer mycket praliner, finare chokladaskar och presentkorgar. Choklad har överlag kommit mer de senaste åren i flera olika sorter och former.

Anders Carlberg har tillsammans med sonen Elias cyklat till godisbutiken för att inhandla de sista julklapparna. Till mamma blir det choklad av den finare sorten och till sig själva handlar de en stor godispåse.
– När det blir högtid blir det mer godis, just för att det blir så många helgdagar och mer avkoppling, säger Anders Carlberg och sneglar mot påsen som han håller i sin vänstra hand och fortsätter:
– Det var därför vi valde att cykla hit.

Sarkis Panossian kan vid sjutiden andas ut tillsammans med de andra i personalen efter en hektisk dag. Men för butiksägaren blir det ett par timmars arbete till på julafton.
– Av erfarenhet vet jag att det är många som kommer hit för att göra ett par inköp i sista minuten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om