Populärt att läsa spanska

I dagarna har kommunens sjätteklassare lämnat in sina B-språkval inför högstadiet. Populärast på skolorna är spanska, och trycket är så stort att alla elever i kommunen kanske inte får sitt förstahandsval.

Uppsala2005-02-15 00:00
För tio år sedan fick spanskan fick B-språkstatus, jämte tyska och franska, som längre varit B-språksalternativ. Spanskan blev snabbt populär, och i dag är trycket stort på undervisning i hela Uppsala kommun.

Ont om lärare
Ett stort problem för många rektorer är att det finns ont om lärare, och få av dem är behöriga. På vissa skolor har därför diskussioner om lottning till de eftertraktade spanskaplatserna förekommit, något som Skolverket avfärdar.
- Lottning är inte ett alternativ som förekommer i skollagstiftningen, kommenterar Ingrid Nordman, upplysningstjänsteman vid Skolverket.
Eva Blidberg Helde är rektor vid Sävjaskolan. Hon har för närvarande tre behöriga spanskalärare och uppskattningsvis runt 200 elever som vill läsa spanska, och arbetar hårt för att lösa ekvationen
- Förra året gjorde vi allt för att eleverna skulle få sitt förstahandsval. Bland annat kontaktade vi universitetsinstitutioner för att försöka ordna fram lärare. Hittills har vi inte behövt lotta ut platser. Det är ingen bra metod.

Orsak oklar
Hon tror att intresset med spanska har att göra med att sjätteklassarna fått uppfattningen att det skulle vara ett "lättare" språk att lära sig än till exempel tyska.
Även Lena Holmberg, rektor vid Gränbyskolan, menar att ett skäl till spanskans popularitet är att eleverna tror att det inte är lika svårt som till exempel tyska. En annan orsak tror hon är att många elever reser till spansktalande länder och därför vill lära sig språket.
Också på Gränbyskolan är det betydligt fler elever som vill läsa spanska än tyska och franska
- Om vi har en nybörjargrupp i tyska brukar vi ha tre grupper i spanska, säger Lena Holmberg.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om