Inför höstterminen 2023 har Sverkerskolans rektor fått besked om att hon ska förbereda en neddragning av antalet platser i förskoleklassen från tre till två parallellklasser. Informationen nådde fram till föräldrarna på ett informationsmöte inför skolvalet, och där har flera reagerat på informationen.
– Det här minskar chansen att komma in på den skola man önskar med 30–40 procent. Jag misstänker att kommunen försöker smyga in tvångsbussning till utkantsskolor bakvägen, utan att ta ansvar för ett sådant beslut, säger en förälder som vill vara anonym.
Johanna Wallin, rektor på Sverkerskolan, säger att skolan har plats för att ta emot lika många elever som tidigare.
– Det bästa för Sverkerskolans del är att ha ett jämnt intag och använda saker som fungerar väl i organisationen över tid. Ryckighet och förändring är inte en rektors önskedröm. Men vi har en stor organisation och klarar omställningen utan att säga upp några ur personalgruppen, säger hon.
Det var inför budgetprocessen hon fick besked om att hon skulle planera för ett intag på 56 i stället för 84 elever i förskoleklassen hösten 2023.
– Men jag har inte hela bilden. Är det så att elevkullarna blir mindre måste man minska någonstans och det är upp till min uppdragsgivare att göra den avvägningen, säger Johanna Wallin.
Enligt Johanna Wallin är det dock fortfarande möjligt att åter utöka elevantalet om det skulle vara aktuellt.
I fjolårets skolval hade inte Sverkerskolan några problem att fylla sina platser. I stället fick de neka 29 elever som sökte plats på skolan. Det innebär att Sverkerskolan var den skola i Luthagen-området som hade högst söktryck. Motsvarande siffra för Eriksskolan var 17 elever medan alla sökande fick plats i Tiundaskolans förskoleklass.
Erik Ojala, chef för den kommunala grundskolan, säger att inget beslut om antalet platser är fattat ännu.
– Vi vet nu inte hur många elever Sverkerskolan kommer att ta. Om de ska ha färre platser vet vi först när skolvalet är gjort. Men vi ser ett minskande elevunderlag i Luthagenområdet, vilket är orsaken till att vi planerar för en minskning av antalet platser, säger han.
Hur många färre elever är det i Luthagen jämfört med fjolårets skolval?
– Jag har inte den siffran på rak arm. Men vi ser nu ett allmänt minskande tryck från förskolorna med barn som ska börja skola.
Är inte sannolikheten stor att ännu fler söker till Sverkerskolan när Kvarngärdesskolan ska flytta under byggtiden?
– Vi måste ha hållbara strukturer på sikt också. Om vi skulle gå på var det finns högst söktryck skulle man på vissa skolor få ta in en årskurs vart tredje år. Och den helhetsbedömningen kan vi inte göra än. Kvarngärdesskolan måste på längre sikt ha kvar elever så att de kan flytta tillbaka till sin ordinarie skola, säger Erik Ojala.
För att föräldrar ska kunna göra ett informerat skolval behöver de veta var platserna finns, hur ser du på det?
– Man ska alltid välja den skola man vill ha i första hand och sedan göra sina val i ordning. Sedan konkurrerar man med närheten i den körning som görs. Vi kan inte veta exakt hur sökmönstret ser ut, utan måste tillskapa platser så att alla får ett rimligt erbjudande. Det är aldrig så att ett visst utbud garanterar plats på en viss skola, säger Erik Ojala.