Totalt hade 239 kilo kött nått Sverige varav knappt 100 kilo beräknas ha ätits upp, meddelar Livsmedelsverket på fredagseftermiddagen.
– Företagen och kontrollmyndigheterna har jobbat intensivt med att spåra allt kött för att säkerställa att så lite som möjligt når konsumenten, säger statsinspektör Louise Nyholm vid Livsmedelsverket.
14 kilo åts upp på en Uppsalarestaurang där det serverades som rostbiff. Resten av det konsumerade köttet nådde sex olika restauranger i Stockholmsområdet.
– De restaurangerna hade köpt in grytbitar av nöt så förmodligen har det serverats i någon gryträtt, säger Aron Lindén, statsinspektör vid Livsmedelsverket.
Vad händer med det kött som spårats och som inte konsumerats?
– Det destrueras eller skickas tillbaka till Polen. Om det skickas tillbaka till Polen sker transporten med flyg eller tåg under övervakning. De polska myndigheterna har därefter ansvar för att ta emot köttet och se till att det inte säljs vidare, säger Aron Lindén.
Att obesiktigat kött når konsumenter är relativt vanligt. Livsmedelsverket har ingen statistik men vet att det förekommer svartslakt i Sverige och att mörkertalet är stort.
– Det är alltid företagens ansvar att följa livsmedelslagstiftningen. Den som svartslaktar gör det med berått mod för att de inte vill följa lagstiftningen, säger Aron Lindén.
Totalt fyra köttgrossister, tre från Stockholmsområdet och ett i Skåne, hade köpt in det sjuka köttet från Polen. Köttet är nödvändigtvis inte farligt att äta, men det går inte att veta eftersom det inte har kontrollerats.