För pollenallergikern står en utmanande tid för dörren. I luften finns redan besvärande halter av al och hassel, som bara är en försmak av den stora smällen som kommer med björken i april. Och sedan är det snart dags för gräset att blomma. Och så gråbo på det i augusti ...
Men det finns mediciner som kan lindra. För de värst drabbade finns också möjlighet till en slags allergivaccination – en dyr och långvarig behandling.
Både symptom och behandlingarnas effekter varierar från individ till individ. Varför det är så vill nu forskare från SLU och Uppsala universitet förstå i två studier. Idén är att titta in i cellerna och hitta vilka ämnen som är viktiga för sjukdomen och som då kan behandlas för att mildra symtomen.
– En stor del av pollenallergikerna blir inte hjälpta av vanliga mediciner. Vi har ett stort behov av att förstå varför vissa får en mer svårbehandlad variant av allergi. Då måste vi gå ned och gräva i mekanismer och molekyler. Det är det vi gör, säger Sara Wernersson, docent och lektor på SLU.
I den ena studien undersöks personer som får astma av sin björkpollenallergi. Forskarnas intresse gäller en särskild celltyp, mastceller, och speciella enzym som kan finnas i stora mängder i de cellerna. Förekomsten av enzymerna verkar enligt studiens första preliminära resultat vara kopplad till hur svårbehandlad astma man har.
Nu arbetar forskarna med att upprepa försöken för att få de lovande resultaten bekräftade.
– I förlängningen skulle det här kunna leda till bättre behandlingar. Om vi bättre förstår vilket enzym som bidrar till sjukdom och varför sjukdomen är svårbehandlad för vissa, kan vi kanske utveckla hämmare mot det, säger Sara Wernersson.
I den andra studien ska forskarna undersöka gräs- och björkpollenallergiker som fått en behandling där man försöker styra immunförsvarets reaktion genom att ge låga doser av det personen är allergisk mot. Alla blir dock inte hjälpta av behandlingen.
– Kan vi bättre urskilja vilka som blir hjälpta och vilka som har mindre chans, så kan vi bättre avgöra vilken behandling man bör få, säger Sara Wernersson.
Pollenallergi är en folksjukdom som forskningen borde ha kommit längre i att förstå, menar hon.
– Det borde ha satsats mer. Pollenallergi påverkar livskvaliteten och arbetsförmågan så negativt för så många.