Det var meningen att regionstyrelsen skulle fatta beslut om den fortsatta utbyggnaden av Akademiska sjukhuset i tisdags. Men det slutade i storbråk.
Politikerna är egentligen överens om den centrala knäckfrågan: Att fortsätta bygget vid Akademiska i stället för att bygga ett nytt sjukhus.
Bråket handlar i stället på vilket sätt beslutet ska fattas.
– Det är fullständigt kaos. Jag har aldrig varit med om något liknande där den politiska majoriteten under sittande möte backade från ett förslag de själva lagt fram. Vi vet inte vad nästa steg blir, säger Emilie Orring (M).
Framtiden för Akademiska sjukhuset är ett strategiskt viktigt beslut för Region Uppsala som handlar om mångmiljardinvesteringar. UNT har tidigare berättat om en utredning som ledde fram till ett tjänstemannaförslag att bygga ett nytt sjukhus antingen i Ultuna eller Bergsbrunna. Alternativet att bygga ut Akademiska på det befintliga sjukhusområdet sågs som en sämre lösning eftersom både arbetsmiljön och patientsäkerheten blir lidande under den långa byggtiden.
Eftersom arbetet kommer att pågå under så lång tid vill det rödgröna styret ha en modell för att få en bred politisk förankring. Resultatet blev en politisk styrgrupp där alla partier är representerade. Där har man diskuterat hur man politiskt ska gå vidare med förslagen.
– Vi har bland annat tittat på hur de gjorde i Skåne. Och en framgångsfaktor där var den politiska styrgruppen. När det är så stora beslut som löper över många mandatperioder vill man inte ha tvära kast eller någon politisk strid alls, säger Unn Harsem (C), som varit ordförande i den parlamentariska kommittén.
Den parlamentariskt sammansatta styrgruppen har haft 18 möten och mejslat fram en kompromiss med sju beslutspunkter som lades fram för regionstyrelsen under tisdagen. Men när beslutet från styrgruppen lades fram för beslut blev det tvärnit från oppositionen vilket ledde till att styret drog tillbaka beslutsförslaget helt.
Unn Harsem är förvånad.
– Vi har vridit och vänt på den här frågan under många möten för att formuleringarna skulle vara förankrade i alla partier. Sen backar oppositionen från den kompromissen. Det känns som om de andra partierna valt in representanter som inte har haft något mandat att förhandla, säger Unn Harsem.
Björn-Owe Björk (KD) säger att modellen med det han kallar ett politiskt grupparbete inte är en bra modell när det handlar om så stora beslut.
– Man kan inte gå ifrån de ordinarie processerna med det tjänstemannastöd som det innebär. Besluten måste vara bättre underbyggda och det saknas en vision om vad som är målet med Akademiska sjukhuset. Där vill vi flytta ut mer vård från sjukhuset, säger han.
Helena Proos (S), regionstyrelsens ordförande, säger att arbetet med framtiden för Akademiska sjukhuset fortsätter, även om något beslut inte fattades på tisdagens möte.
– Rapporten och underlaget finns kvar. Nu får vi komma tillbaka med beslut om Akademiska bit för bit. Det första som måste fattas skyndsamt är en förstudie om centralblocket, säger hon.
Varför kunde ni inte fatta det beslutet på tisdagens möte om nu alla är överens om själva sakfrågan?
– Det kompromissförslag som fanns till beslut var inget som kom från majoriteten, och varför ska jag lägga fram deras formuleringar för beslut om de själva inte vill stå för det? frågar sig Helena Proos.