Politiska arenor och begrepp

Det är politiker i EU, parlament och ministerråd, som beslutar om ramarna för transportpolitiken som en del av den fria rörligheten av varor och tjänster. Riksdagen anpassar svenska lagar till dem.

Uppsala2016-07-13 11:59

Sverige är ett litet land inom EU, och inflytandet begränsas inte bara av antalet ledamöter utan också av grupptillhörigheter i parlamentet. Där liksom i den svenska riksdagen sker arbetet i olika utskott. Ett enigt utskott behöver i riksdagen lika lite som i parlamentet betyda att deras förslag går igenom.

Av EU-parlamentets 750 ledamöter kommer 20 från Sverige.

I parlamentet finns 20 utskott inriktade på olika sakområden.Utskottens huvuduppgift är att ta ställning till förslag som kommissionen lagt och som kan bli direktiv (som ska införas i nationell lagstiftning via respektive lands parlament/riksdag), eller förordning (som gäller direkt).

De flesta av parlamentets 750 ledamöter ingår i större partigrupper.

M- och KD-ledamöterna (3+1 av 215) ingår i EPP, FP- och C-ledamöterna (2+1 av 70) ingår i ALDE och S- och FI-ledamöterna (5+1 av 189) ingår i S&D.

V (1 av 52) ingår GUE/NGL, MP-ledamöterna (4 av 50) ingår i Greens/European Free Alliance, och SD (2 av 46) ingår i EFD.

Sveriges riksdag har 349 ledamöter, åtta partier är representerade.

Ledamöterna arbetar i 15 olika utskott inriktade på specialområden.

Regeringspropositioner och motioner från ledamöter behandlas i utskotten och resulterar i betänkanden som lämnas till riksdagen för beslut. Ledamöter kan reservera sig mot förslag och redovisa egna förslag.

Trafikutskottets uppgifter omfattar kommunikationer samt post- och it-frågor. Utskottet har 17 ledamöter och 24 suppleanter.

Subsidiaritetsprincipen, även kallad närhetsprincipen, är inskriven i EU-fördraget och innebär att unionen inte ska besluta om en fråga som kan regleras på nationell, regional eller lokal nivå.

Utstationeringsdirektivet i EU innebär att arbetsgivare kan skicka anställda till ett annat land för arbete under en begränsad tid. Lagstadgad minimilön ska minst betalas till utstationerade. I Sverige bestäms minimilöner inte i lag utan i kollektivavtal vilket lett till problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om