Politikersamtal om droger hos Barnombudet

Sommarjobbande ungdomar bjöd in politiker till samtal om droger.

Drogsamtal Oliver Möller-Forasfieris, Asal Gohari, Stefan Hanna, Hamsam Hokan, Asab Gohar, Nelly Andrea och Valter Bodén träffades hos BOiU på torsdagen för ett samtal om droger.

Drogsamtal Oliver Möller-Forasfieris, Asal Gohari, Stefan Hanna, Hamsam Hokan, Asab Gohar, Nelly Andrea och Valter Bodén träffades hos BOiU på torsdagen för ett samtal om droger.

Foto: Felicia Andreasson

Uppsala2018-08-09 16:39

– Vi vill att politikerna ska se till att man får lära sig om droger i skolan, och tror att det kommer att minska användandet, sammanfattar Oliver Möller-Forasfieris och Valter Bilén som sommarjobbar på Barnombudet i Uppsala. På bara en vecka gjorde de slag i saken, arrangerade drogsamtalet och bjöd in representanter för riksdagspartierna.

På plats hos BOiU:s lokaler på Drottninggatan fanns på torsdagsförmiddagen politikerna S, och Stefan Hanna, C, som fick svara på raka frågor som "Varför sjunker inte siffrorna över drogande ungdomar i Sverige"?

- Bra fråga. Visst kan man glädjas över alkoholkonsumtionen sjunker bland ungdomar, men tyvärr ersätter många alkohol med andra droger och det syns ännu inte i statistiken, sa Stefan Hanna som menade att suget efter droger alltid funnits och kommer alltid att finnas.

- Dessutom är droger alltmer lättillgängliga via nätet.

Hur kommer det sig att elever inte längre kan drogtestas i skolan, undrade ungdomarna.

– Att lämna urinprov är en väldigt ingripande åtgärd och har med individens integritet och frihet att göra, sa AsalGohari. Stefan Hanna hänvisade till socialförvaltningen som vill återgå till den tidigare ordningen då föräldrar inte måste godkänna att barnet gör ett drogtest.

- Vi måste hörsamma proffsen och se till att hjälpa de svagaste, mest utsatta grupperna i samhället. De barnen faller mellan stolarna för att föräldrarna inte tar sitt ansvar. Och vi måste våga prata om den organiserade brottsligheten som är sammankopplad med droghandeln.

Ungdomarna ville också höra vad politikerna ansåg vara effektivast: droginformation via raka fakta eller personligt berättande.

– Alla människor är styrda av känslor. Därför tror jag att berättelser från verkliga livet kan påverka våra känslor på ett annat sätt än fakta. Bäst av allt är förstås en kombination av fakta och personliga erfarenheter, sa AsalGohari.

– Det är bra för ungdomar att möta folk som är eller varit djupt narkotikaberoende och se deras eländiga liv, instämde Stefan Hanna.

Och att droger är ett problem redan grundskolan visade den improviserade poll som gjordes i lokalen. Nästan alla i rummet räckte upp handen som svar på frågan om de kände någon i sin skola som langade eller använde droger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!