Sedan första november gäller nya rekommendationer för covidtestning. Fullvaccinerade rekommenderas inte längre att testa sig vid symtom, och inte heller personer som varit sjuka i covid-19 de senaste sex månaderna behöver ta ett covidtest. Samtidigt ökar smittspridningen i Europa, och Folkhälsomyndighetens beslut har fått kritik från flera håll.
Regionstyrelsens ordförande Emilie Orring (M) ansluter sig till kritikerna. Hon menar att de nya riktlinjerna innebär att regionen har sämre möjlighet att följa smittspridningen och därmed en sämre beredskap om smittan ökar.
– Vi har forskare inom Crush covid som sitter på extremt bra kunskap och data om det här. Och när de säger att det är viktigt att vi fortsätter den breda provtagningen, då tycker jag att vi bör lyssna på dem och inte återupprepa samma misstag som i början av pandemin. Det vill säga att Sverige kom igång för sent med provtagningen vilket gjorde smittspridningen svår att följa, säger hon.
I en intervju med P4 Uppland uppmanar Mats Martinell, forskare och ansvarig för projektet Crush covid, regionen att gå emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men Emilie Orring vill hellre se att de nya rekommendationerna omprövas. Och det snarast.
– Vi är helt överens med forskargruppen och hoppas att Folkhälsomyndigheten och regeringen kommer med nya besked, säger Orring.
Samtidigt är det fritt fram för Region Uppsala att fortsätta testa brett. Varför gör man inte bara det?
– Absolut, det är klart att vi kan fatta ett sådant beslut. Samtidigt stannar inte smittan vid länsgränsen och vi kommer inte att få någon ersättning om vi testar bredare än vad Folkhälsomyndigheten säger, och det här är väldigt resurskrävande. Det är klart att vi behöver överväga detta, men först och främst handlar det om ett beslut som vi anser bör fattas på nationell nivå.
I grund och botten handlar det alltså om pengar?
– Egentligen inte alls, utan det handlar om vad som är hälso- och sjukvårdens uppdrag och hur ska vi nyttja de resurser vi har på bästa sätt.