Politikerna om 2016

I dag inleder riksdagen arbetet 2016 med en partiledardebatt. Uppsala läns riksdagsledamöter fokuserar på delvis olika frågor det kommande året, och samarbete över blockgränser är ingen omöjlighet.

Niclas Malmberg (MP).

Niclas Malmberg (MP).

Foto: Fredrik Hjerling

Uppsala2016-01-13 08:05

Solveig Zander (C ) nämner samarbete med regeringen som den viktigaste frågan 2016:

– Jag är ledamot i socialförsäkringsutskottet, och hoppas verkligen på mera samarbete och förslag från regeringen inom det området, till exempel när det gäller sjukförsäkringen. Vi tycker inte att den bortre gränsen i försäkringen ska tas bort, men det måste sättas in tidiga insatser för att sjuktalen ska gå ned. Vilka insatser är frågan, och vi väntar på förslag, säger Solveig Zander.

För Niclas Malmberg (MP) är den övergripande och viktigaste frågan klimatet, och att regering och riksdag stödjer åtgärder som kan minska negativ klimatpåverkan:

– Statsbidrag till byggande av spårtrafik i Uppsala till exempel, säger Niclas Malmberg.

Den höjda effektskatten på kärnkraft har orsakat oro i Forsmark, och energiminister har sagt att höjningen kan omprövas. För Ulrika Karlsson (M) visar situationen i Forsmark på att länets olika delar har olika problem:

– I Forsmark är det en svajig energipolitik som ger anledning till oro. I Tierp en hög ungdomsarbetslöshet. Även om länet generellt har låg arbetslöshet så finns det problem, och det viktigaste nu är kraftfulla reformer för att få fart på integrationen och minska utanförskap. Nu går det åt fel håll bland annat genom försämringar av Rut- och Rotavdrag.

För Agneta Gille är utbildning, såväl grundutbildningar som högre utbildningar, den fråga hon nämner som viktigast:

– Regeringen satsar på skolan och lärarna, och när det gäller arbetslösheten som är ojämnt fördelad i länet är det viktigt att satsa på landsbygdens företag och boende.

När det gäller flyktingsituationen säger Gille, Malmberg, Karlsson och Zander samtliga att Sverige behöver invandring för att det gynnar landet på lång sikt.

– Men bostadsbristen är en av frågorna som måste lösas. Genom bland annat regeländringar måste det bli lättare och billigare att bygga bostäder, och det gäller oavsett flyktingsituationen, säger Solveig Zander.

Id-kontrollerna som regeringen infört ser såväl Agneta Gille som Ulrika Karlsson som nödvändiga, och deras kommentarer är nästan likalydande: det öppna samhället ska värnas och människor i nöd välkomnas till en fristad i Sverige. Men det måste vara ordning och reda.

– Med id-kontrollerna har ett andrum skapats, och nu måste regeringen se till att ta fram en långsiktig plan för mottagandet. Människor som flyr hit är välkomna, men vi måste veta vilka som finns inom landets gränser, säger Ulrika Karlsson.

Vikten av ordning och reda och koll på vilka som kommer betonas också av Agneta Gille:

– Vi behöver arbetskraft men vi ska vara rädda för terrorister. Det är bra att säkerhetspolisen har resurser att forska och kontrollera vad som pågår.

Försvaret har stora anläggningar i tre av länets kommuner, och försvarets resurser är ett återkommande ämne i debatter:

– Vi var med i försvarsuppgörelsen som innebar en ökning av anslagen till försvaret, men i en allt oroligare omvärld vill vi ha en färdplan för medlemskap i Nato och att en ny försvarsberedning tillsätts, säger Ulrika Karlsson.

Agneta Gille önskar inte ett Nato-medlemskap, men konstaterar att försvaret är oerhört viktigt:

– Efter nedrustningarna under alliansregeringarna har Peter Hultqvist gjort en bra insats. Militärt samarbete över nations- och partigränser är bra, men inte Natomedlemskap.

UNT har sökt SD:s riksdagsledamot Josef Fransson.

Fakta Uppsala läns riksdagsledamöter

Sanne Eriksson (S)

Agneta Gille (S)

Pyry Niemi (S)

Niclas Malmström (MP)

Emma Wallrup (V)

Ulrika Karlsson (M)

Marta Obminska (M)

Jessika Roswall (M)

Mikael Oscarsson (KD)

Solveig Zander (C )

Maria Weimer (L)

Josef Fransson (SD)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om