Uppsalas miljöorganisationer går samman inför valet

Tillsammans har de drygt 7 000 medlemmar. Nu går Uppsalas klimat- och miljöorganisationer samman med målet att påverka partiernas klimatpolitik inför nästa års val.

Astrid Arvidson, Adam Wallin och Boel Vallgårda  är några av intiativtagarna bakom Klimatval Uppsala 2022.

Astrid Arvidson, Adam Wallin och Boel Vallgårda är några av intiativtagarna bakom Klimatval Uppsala 2022.

Foto: Maja Olofsson

Uppsala2021-10-02 18:30

Fokus klimatet

Klimatval Uppsala 2022 kallas samarbetet mellan de lokala klimat- och miljöorganisationerna i Uppsala: Naturskyddsföreningen, Cykelfrämjandet, Klimataktion, Jordens Vänner, Fridays for Future och SLU Klimatstudenterna. Tillsammans har de över 7 600 medlemmar.

Under hösten anordnar de fyra träffar med utfrågningar av partierna. Vid varje träff kommer två kommunpolitiker närvara för att redogöra för sitt partis klimatpolitik. Mötena inleds med en bakgrundsföreläsning kring klimatkrisen av Michael Tjernström, professor i meteorologi. Därefter får politikerna svara på frågor om hur de planerar att minska kommunens klimatpåverkan.

– Vi har en förhoppning om att vi ska kunna påverka deras partiprogram, göra en skillnad i hur de tänker när de fortfarande är inne och utformar inför valet, berättar Astrid Arvidson som är aktiv i föreningen Klimataktion.

undefined
Astrid Arvidson från Klimaktion Uppsala: "Vi har en förhoppning om att vi ska kunna påverka politikernas partiprogram"

– Det är faktiskt så bråttom att vi inte kan påverka dem inför valet 2026. Vi måste påverka dem inför det här valet som kommer nu, och då är den här hösten extremt viktig, inflikar Adam Wallin från Naturskyddsföreningen.

Partierna kommer runt årsskiftet att få en enkät. Svaren från den kommer att sammanställas och spridas till Uppsalaborna, så att de ska kunna rösta så klimatsmart som möjligt. Initiativet Klimatval har genomförts två gånger tidigare, år 2014 och 2018. Partiernas tidigare svar ska också följas upp för att ta reda på om de har förverkligat sina tidigare vallöften i klimatfrågan.

undefined
Adam Wallin från Naturskyddsföreningen: "Vi måste påverka politikerna inför det här valet som kommer nu".

– Vi har haft vårt första möte och tyvärr kändes det lite som för fyra år sedan. De förslag på vad som bör göras är bra men otillräckliga. Skillnaden är bara att nu, fyra år senare, återstår betydligt mindre koldioxid att släppa ut i atmosfären. Vi får se vad de övriga partierna har att komma med, säger Boel Vallgårda, engagerad i Cykelfrämjandet.

Enligt Boel Vallgårda är målet med Klimatval 2022 inte att kritisera politikerna utan att uppmärksamma dem på deras möjligheter och ansvar att minska koldioxidutsläppen. Och även att uppmana politikerna till att använda sin röst för att påverka:

– Partierna har en position där de når helt andra personer än vad vi gör. Vi, miljöorganisationer, kan inte nå alla i Uppsala, men det kan de. Därför ligger ett ansvar hos alla partier att faktiskt prata om de här frågorna, med det allvar som krävs, säger Adam Wallin.

undefined
Boel Vallgårda från Cykelfrämjandet: "De förslag på vad som bör göras är bra men otillräckliga", säger hon om politikernas ambitionsnivå i klimatfrågan.

 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!