Politiker vill minska barngrupper

Både alliansen och de rödgröna partierna vill minska storleken på förskolans barngrupper. Men buden är flera om hur stora de ska vara.

STOCKHOLM 20101201 
Barn läser, tittar i barnböcker
Foto: Sören Andersson / SCANPIX / kod: 1037

STOCKHOLM 20101201 Barn läser, tittar i barnböcker Foto: Sören Andersson / SCANPIX / kod: 1037

Foto: SÖREN ANDERSSON / SCANPIX

Uppsala2013-03-31 08:50

Som UNT berättade på skärtorsdagen så har ett föräldranätverk bildats för att få politikerna att minska barngrupperna som ofta kan ha ett tjugotal barn.

Cecilia Forss (M) som ansvarar för förskolefrågor inom alliansen medger att barngrupperna är för stora.
– Men de har inte 20 barn hela tiden. Alla är ju inte där jämt. Dessutom delar personalen upp sig i mindre grupper. Många vill lämna avdelningsbegreppet och jobba i mindre grupper, säger hon.

Behovet av nya platser i år beräknas till 400. Utbyggnadsplanen har varit 600 platser, men det är oklart om det blir exakt så många. Mot bakgrund av det har Cecilia Forss svårt att förstå farhågorna om att gruppstorlekarna ska öka ytterligare.
– Får vi fler platser så måste ju barngrupperna kunna minska, säger hon.

Minskas varje barngrupp med ett barn så måste cirka 500 nya platser skapas och det kräver fler lokaler att vara i.
– Det har vi inte idag. Men vi har startat utbygganden. Det tar ett par år att få till.

Hur stora grupper anser alliansen att förskolan ska ha?
– Det går inte att säga. Det måste man avgöra från fall till fall. Det ser inte lika ut i hela kommunen och det är förskolorna själva som ska bestämma hur stora grupper de ska. Det sker utifrån ekonomi. Förskolan kan inte få mer pengar än våra skatteintäkter tillåter. Vi har satsat extra på förskolan under flera år, säger Cecilia Forss.

Den rödgröna oppositionen är splittrad när det gäller gruppstorlek. Socialdemokraterna är inne på samma linje som alliansen och vill inte spika någon storlek.
– Vi vill i stället öka personaltätheten så att man kan dela upp sig i mindre grupper under dagen, det är viktigt speciellt för de små barnen. Förskolan gör med överskott i dag så det är delvis en fråga om hur man vill använda pengarna. Men det måste också till mer, säger kommunalrådet Marlene Burwick.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet går på Skolverkets rekommendationer som sätter en gräns vid 14 barn om de är 1–3 år och 18 barn i åldern 3–5 år.
Vänsterpartiet vill avsätta pengar för att minska grupperna med ett barn per år. MP anser inte att det går att komma ner till skolverkets rekommendationer på ett år men är beredd att satsa långsiktigt på förskolan.

Marlene Burwick anser att pengar inte är det stora problemet i utbyggnaden.
– Det handlar om planering och det har alliansen inte klarat av, säger hon.

Sverigedemokraterna har ingen exakt uppfattning om gruppstorlek. Partiföreträdaren Pavel Gamov säger dock att han vill ha så små grupper som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!