Politiker ställdes mot väggen

Att hitta jobb och bostad är inte lätt. Speciellt inte om man är ung och funktionshindrad. Vid Jällagymnasiets särskola undrar många elever hur de ska klara sig i framtiden.

Malena Ranch (MP) och  Mohamad Hassan (FP) svarade på frågor från eleverna.

Malena Ranch (MP) och Mohamad Hassan (FP) svarade på frågor från eleverna.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2012-10-18 18:13

På torsdagen  krävde de svar av Uppsalas politiker.
När och hur ska jag planera för min framtid när just planering är jättesvårt? Hur ska man kunna veta vem som är ens biståndshandläggare på Försäkringskassan?
Det var några av de frågor som eleverna vid Jällagymnasiets särskola ställde till Uppsalas politiker under ett möte på skolan under torsdagen.
Initiativtagare till utfrågningen är eleven Markus Tirén. Idén föddes när han var på en medborgardialog tidigare i höstas riktad till just unga med funktionshinder.
– Efter tio minuter gick jag därifrån därför att det knappt var några ungdomar där. I stället var det bara en massa äldre som pratade och de använde sig av ett språk som var helt obegripligt. Jag var bara som ett frågetecken, säger han.

Markus Tirén skrev ett brev till Uppsala kommuns politiker och bad dem att komma till skolan för en utfrågning. Under torsdagsmorgonen samlades samtliga elever i ett av klassrummen tillsammans med kommunalrådet Mohamad Hassan (FP), miljöpartisten Malena Ranch och Martin Price, handläggare på barnombudsmannen, som ledde frågestunden.
De flesta av funderingarna handlade om möjligheten att flytta och skaffa jobb efter studenten.
– Jag kommer från Tierp men jag trivs i Uppsala och skulle vilja flytta hit, men jag vet inte hur jag ska göra, konstaterade Markus Tirén.
Så som regelverket ser ut i dag måste den som är i behov av boende med särskilt stöd först ha ett jobb i den kommun han eller hon vill flytta till för att få ett stödboende. Men för att kunna söka arbete där måste han eller hon först ha ett boende.

Mohamad Hassan och Malena Ranch konstaterade att det är ett krångligt regelverk, men sa till eleverna att de skulle ta vara på deras synpunkter.
– Det jag tar med mig härifrån är dels det som Markus påtalade om att det inte finns några ungdomar med på medborgardialogerna som är riktade till just ungdomar. Jag tänker också lyfta frågan om samverkan mellan kommunerna och hur vi kan arbeta med det, säger Mohamad Hassan.
Markus Tirén kände sig nöjd efter mötet.
– Det var bra att vi fick ställa våra frågor och säga det vi vill säga. Har man något att säga och man kan tala så bör man göra det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om