LÄS MER: Uppsala står utan handlingsplan mot IS
Trots att Uppsala fortfarande står utan en handlingsplan mot våldsbejakande extremism så pågår ändå arbetet i frågan. Ilona Szatmari Waldau (V) säger att hon hellre ser att det egentliga arbetet med att förebygga att unga dras till extrema grupper fungerar.
– En handlingsplan är bra men inte alltid nödvändig för ett bra arbete för att motverka våldsbejakande extremism. Vi har jobbat med frågan kontinuerligt under hela året och blivit bättre på det. Bland annat att de som jobbar med unga ska lära sig se tecken på om någon dras till sådana handlingar, säger hon.
Mohamad Hassan (FP) tycker det är viktigt att ta fram en plan så att kommunen har en gemensam måltid i sitt arbete, men att en plan kanske inte är det viktigaste.
– Klart vi ska ha planer, men inte endast. Vi måste se till att utbildning och arbetsmarknaden fungerar. Se till att ungdomar har jobb och utbildning och får lära sig ett kritiskt tänkande. Det gäller också att vara tydlig när det gäller såna som predikar för våldshandlingar. Om sådana tendenser finns i Uppsala så måste de stoppas direkt, säger han.
Therez Olsson (M) är en del av Brottsförebyggande rådet, som under sitt kommande möte kommer diskutera uppgörandet av en handlingsplan. Hon tror inte att de politiska partierna skiljer sig i frågan.
– Det viktiga är att vi gör ett gediget arbete för en bra integration i Uppsala. Vi gör mycket förebyggande i Uppsala för att minska utanförskap. Det sker samarbeten mellan skola, socialtjänst och polis för att se till Uppsalas unga. Såsom hur man arbetar på fritidsgårdar, säger hon.