Politiker oeniga om ekomat
Ekologiskt producerad mjölk, hårt bröd, köttbullar, bananer och kaffe hör till de livsmedel som Uppsala kommun kan köpa för att klara målsättningen att öka andelen ekologiska livsmedel i kommunens verksamheter till 25 procent år 2010.
Men handlingsplanen har lett till politisk oenighet. Majoriteten vill inte att målet om att nå 25 procent ekologiska livsmedel också ska omfatta entreprenörer som driver kommunala verksamheter. I den handlingsplan som presenterades för kommunstyrelsens arbetsutskott skriver stadsdirektören Kenneth Holmstedt att "det är viktigt att i upphandlingsunderlag (av entreprenader) sätta mål i dessa frågor... det är rimligt att inte ställa högre krav på NVB än på andra aktörer som kan innebära en konkurrensnackdel för NVB".
Den borgerliga majoriteten i arbetsutskottet beslutade att entreprenörer inte ska omfattas av målskrivningen, vilket fick (S) att reservera sig emot förslaget till handlingsplan. (V) och (MP) har ersättarplatser i arbetsutskottet och därmed inte rösträtt.
Ökningen av andelen ekologiska livsmedel får inte leda till ökade kostnader för maten enligt fullmäktiges uppdrag. För att klara budgetramarna och göra upphandlingsunderlagen säkrare riktar NVB därför i underlaget för upphandling 2010 in sig på utvalda produkter vars sammanlagda värde summeras till 25 procent av den totala beräknade kostnaden. Förutom de tidigare nämnda livsmedlen ingår också pannkaka, makaroner, spagetti, fisk och fiskprodukter och färska grönsaker och rotfrukter.
Enligt Ulf Sandell, upphandlingschef på kommunledningskontoret, har ändringen av Lagen om offentlig upphandling (LOU) som gäller sedan januari 2008, gjort reglerna tydligare:
- Vi kan ställa krav på produkter, men inte på varumärken. I upphandlingsunderlag kan vi kräva att produkten är ekologiskt, eller etiskt, odlad och förädlad. Däremot kan vi inte kräva Krav- eller Rättvisemärkning eftersom det är varumärken, säger Ulf Sandell.
I mars i år fick NVB ett tilläggsuppdrag med anknytning till upphandlingen av ekologiska livsmedel. Möjligheten att öka andelen vegetarisk mat, och andelen närproducerat naturbeteskött skulle belysas. Ekologiska livsmedel är dyrare än konventionellt framställda. För att hålla de ekonomiska ramarna kommer en utökning av antalet vegetariska måltider att ske, och det nya uppdraget fullföljs därmed delvis med automatik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!