Politiker möter medborgare i dialog om kulturhuvudstad 2014
Med sikte på att göra Uppsala till kulturhuvudstad 2014 gavs Uppsalaborna på lördagen en möjlighet att tala med kulturnämndens politiker och tycka till om kommunens kulturliv. Men få tog tillfället i akt att medverka i medborgardialogen.
Under den första av två timmar som de var på plats hade endast ett fåtal förslag kommit in.
Men varken Charlotte Baltzer eller Jan-Erik Wikström var förvånade.
- Vi har haft medborgardialoger i olika former de senaste 6-7 åren, främst i mindre orter i Uppsala kommun. Ibland har det kommit mycket folk, ibland mindre. När kulturhuvudstad 2014 närmar sig kommer intresset nog att öka, säger Jan-Erik Wikström.
- Människor i allmänhet har nog inte ett så stort intresse av politik. Men det finns undantag. Ser man till exempel på diskussionerna kring Musikens hus, innan det byggdes, var de många, säger Charlotte Baltzer.
Hur många av de förslag som kommit in som kan realiseras var osäkert.
- Vi är alltid tacksamma över att se vilka idéer och uppslag som allmänheten har. Sen finns det en del saker som inte går att genomföra. Det kan vara för dyrt exempelvis. Men vi här får vi ändå chansen att bygga upp ett program utifrån vad allmänheten ger för förslag, säger Jan-Erik Wikström.
Jan-Erik Wikström och Charlotte Baltzer tror båda att Uppsala har goda förutsättningar att bli en av två europeiska kulturhuvudstäder 2014.
- Vi har ett bra utgångsläge för att kunna bli kulturhuvudstad 2014. Musikens hus och Biotopia har invigts och det har gjorts stora satsningar under Linnéåret 2007. Det är ett problem att vi ligger så nära Stockholm, som redan har utnämnts till kulturhuvudstad 1998. Men samtidigt finns det mycket som talar för Uppsala, inte minst alla våra kulturinstitutioner, och det gäller att bygga vidare på det, säger Jan-Erik Wikström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!