Politiker mot väggen

Snön ven taktfast och hårt utanför fönstret. Tjugo minuter sen släntrade den åttonde och sista lokala partirepresentanten, Gustav von Essen (KD), in genom dörren till Drakensalen på Studieförbundet Vuxenskolan i Uppsala.

utfrågning av de politiska partierna om integration och invandring, inte många åhörare (5 st ?)

utfrågning av de politiska partierna om integration och invandring, inte många åhörare (5 st ?)

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2010-03-01 22:38
Han fyller en pappkopp med kaffe och skjuter upp glasögonen i pannan, tittar ut över rummet. På plats finns en liten skara "allmänhet" - tio elva personer, några med förberedda frågor. Resten är politiker, inbjudna att svara på frågor om hur deras parti ställer sig i frågor rörande invandringspolitik och främlingsfientlighet.

Två av de absolut mest intressanta och viktiga frågorna just nu, konstaterar Miljöpartiets Maria Gardefjell, innan utfrågningen börjat. Mitt emot henne sitter Pavel Gamov, som kandiderar till kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna - "det är bara att bita i det sura äpplet", säger hon och slår sig ned.Till ämnesvalets nackdel stryker de inledande frågorna mest runt själva grundfrågeställningen.

Det handlar exempelvis om generella svar på hur Sverige ska komma till rätta med segregationsproblematik och på vilket sätt de politiska partierna vill hjälpa barn som har det svårt. Svaren kräver ingen replik direkt, inte ens när Pavel Gamov öppnar munnen viftas det med särskilt många pekfingrar. Det skulle kunna vara just här som programmakarna till underhållningsprogrammet Parlamentet fick idén till leken "ja eller nej" där de tävlande förbjuds svara ja eller nej på frågor.

Konkreta svar är sällsynta. Gustav von Essen (KD) sms:ar, Ali Moulavi (FP) äter kakor och moderatorn Harald Nordlund drar vitsar på löpande band.Det är först när frågan om medborgarkunskapstester kommer upp som utfrågningen hettar till ordentligt. I mitten av maj presenteras en utredning om hur och av vem språk- och samhällsinformation till nyanlända invandrare skulle kunna förmedlas. I dag står Migrationsverket för den informationen till asylsökande, medan det är upp till kommunerna att ge samma kunskaper till dem som har uppehållstillstånd.

Sverigedemokraterna är, föga förvånande, för ett införande av medborgarkunskapstester, där frågor om lagar, rättigheter och kultur ska avhandlas. Argumenten, som i det här fallet framfördes av Pavel Gamov, avfärdades dock av samtliga i församlingen med ord som befängt, absurt, avskyvärt och fruktansvärt. Vi har ingen tradition av selektion, det är ovärdigt, sade Centerpartiets Gillis Herlitz. Medborgarskap ska inte villkoras med ett test, menade Agneta Eriksson, (S).

Det finns andra modeller, bättre sätt. Folkpartiets Mohammed Hassan påpekade dock partiets fortsatta ställning för ett språktest för den som söker svenskt medborgarskap.
Och för första gången under kvällen hade den falska utslagningstutan i Parlamentet haft svårt att hänga med. Sju nej och ett ja.

Josefin Sköld
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om