– Ju mer uppmärksamhet denhär verksamheten kan få, desto större är chansen att fler bestämmer sig för att själva börja lämna blod, säger landstingsrådet Johan Örjes (C) som i samband med besöket efter åtskilliga års uppehåll nyanmälde sig som blodgivare.
Av de fyra landstingråden var det bara Nina Lagh (M) som aldrig tidigare lämnat blod. För henne fungerade besöket som en extra puff att börja göra det.
– Jag vet att det behövs blod och har flera gånger varit på väg att anmäla mig som blodgivare. Att få se hur verksamheten fungerar var som att öppna en helt ny värld, säger hon.
Under studiebesöket fyllde hon i en speciell hälsokontroll och lämnade blodprover, men nu dröjer det cirka fyra veckor innan hon får besked om hon är lämplig som blodgivare.
Rundvandringen i blodcentralens lokaler gav landstingsråden en inblick i alla steg av verksamheten från blodgivning till separation av blodet i olika komponenter och slutlig användning inom vården – och alla kontroller som ska garantera säkerheten för både givare och mottagare.
Att säkerheten verkligen fungerar fick Lena Lundberg (FP), som varit blodgivare sedan 1974, erfara. Hon hade tänkt sig att avsluta besöket med att lämna blod, men så blev det inte.
– Jag trodde att landstingets e-tjänstekort skulle räcka som legitimation för att visa vem jag är, men det gäller inte på blodcentralen, säger hon.
Politiker lämnade blod
Den borgerliga alliansens fyra landstingsråd i Uppsala län besökte på onsdagen blodcentralen i Uppsala för att lära sig mer om verksamheten och för att själva lämna blod.
Nina Lagh (M) har aldrig lämnat blod, men om alla prover som sjuksköterskan Cecilia Moberg tog är okej kommer hon att kunna börja göra det om cirka en månad
Foto: Hans E Ericson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!