Politiker kräver att skolan agerar

— Det har blivit normalt att gå omkring och kalla folk för hora i skolan.Anna Månsson, gruppledare (fp) i barn- och ungdomsnämnden, konstaterar att sexuella trakasserier i skolan har ökat. I sitt arbete har hon regelbunden kontakt med elevrepresentanter från Uppsalas skolor.

Uppsala2004-03-08 00:00
Mer än var fjärde elev i årskurs 5, 8 och i tvåan på gymnasiet har blivit utsatta för sexuella trakasserier av något slag, visar en undersökning från Skolverket. Värst utsatta är åttondeklassarna.
- Att tjejer kallas för horor beror på att det är möjligt. Skolorna får inte acceptera det längre, de måste ställa den som kallar någon för hora mot väggen, säger Anna Månsson.
Därför kräver hon nu handlingplaner mot sexuella trakasserier i alla Uppsalas skolor, och förespråkar nolltolerans.
Hur ser det ut på några Uppsalaskolor — har man tydliga handlingsplaner mot sexuella trakasserier?

Diskuterar kränkningar
På Almungeskolan omfattar planen mot mobbning även sexuella trakasserier. Rektor Monica Landin säger att skolan inte har några större problem med trakasserier.
— Vi jobbar med värdegrunder och har varje vecka möten med elevrepresentanter, där eventuella kränkningar tas upp. Och om eleverna använder olämpliga ord är vi lärare på dem.
På Kvarngärdesskolan har skolans handlingsplan mot sexuella trakasserier nyligen reviderats.
— Vi ser att det här är ett växande problem, som vi håller på att lära oss mer och mer om, säger vikarierande rektor Knut Lindelöf.
Nolltolerans med konkreta påföljder tror han inte på.
— Det leder bara till fängelsetänkande. Vad som betyder något är att alla vuxna visar en liknande attityd och inte tolererar någon form av sexuella trakasserier.
Katarina Bengtsson, biträdande rektor på Heidenstamsskolan, säger att problemet med sexuella trakasserier i form av verbala kränkningar verkar vara här för att stanna. I höstas gjorde skolan en treveckors "räd" mot fenomenet.
- Vi ringde hem till föräldrarna så fort någon elev sagt ett könsord, och markerade på så vis att det inte är okej. Det gav märkbar effekt.
Men efter en tid återkom problemet.
- Vi måste ta tag i det med kraft igen, men resurserna räcker inte alltid till, tyvärr, säger Katarina Bengtsson.

Fotnot: I dag måndag anordnar Valsätraskolan tillsammans med Gottsunda teater en temadag om situationen för dagens flickor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om