Politiker körs över av vårdbeslut
Beslut om prioriteringar där patientgrupper förlorar sin rätt till vård kan tas utan politikers kännedom. Beslut om att inte operera patienter med medicinska besvär av åderbråck var okänt bland politikerna i Uppsala läns landsting.
Men anledningen är framför allt ekonomisk, Akademiska sjukhuset anses inte ha råd att betala för alla patienter som väntar på åderbråcksoperationer — trots att de lider av medicinska besvär.
"Total överraskning"
Inom landstinget finns det politiker som har reagerat på uppgiften och att de inte i förväg fått information om att prioriteringen inom kirurgiskt centrum var på gång.
— Det var en total överraskning för oss, säger Arne Sandemo (m), gruppledare för det största oppositionspartiet i landstinget.
Cecilia Wikström (fp) har inför nästa landstingsfullmäktige krävt ett skriftligt svar från landstingsrådet Pia Wårdsäter (s) om hur landstinget ställer sig till att patienter får betala ur egen plånbok. En åderbråcksoperation vid till exempel Elisabethsjukhuset i Uppsala kostar cirka 13 000 kronor.
"Ointresse"
Arne Sandemo hävdar att landstingets politiska majoritet visar ett ointresse för hur sjukvården gör sina prioriteringar.
— I dagsläget har vi inget inflytande över sjukvårdens prioriteringar. Mycket hänger på oss politiker. Vi har gett sjukhuset ett långtgående ansvar. Men jag tror inte att det skulle finnas någon motsättning i om de ansvariga får fler direktiv från oss.
Pia Wårdsäter (s) som är ett av majoritetens landstingsråd, håller inte med Arne Sandemo.
— Vi arbetar med prioriteringar men inte på det plan som man gör i till exempel Östergötland. Vi gör ekonomiska prioriteringar inom olika områden men vi lägger oss inte i sjukvårdens medicinska bedömningar.
Politikerna i Uppsala läns landsting ska vid landstingsfullmäktige i mitten av april diskutera ett förslag som innehåller tankar om hur mycket inflytande politiker ska ha över framtida prioriteringar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!