Politiker i duell om skolorna
Den ena tycker att friskolor bidrar till ett segregerat samhälle. Den andra ser friskolorna som ett sätt att bryta segregationen. UNT sammanförde skolpolitikerna Cecilia Forss (m) och Bengt Sandblad (s) för en duell om kommunala kontra fristående skolor.
Foto: Hans E Ericson
Cecilia Forss: Jag sätter inte stopp för fler friskolor. Men egentligen är det inte så intressant om de blir fler eller inte. Det viktiga är att eleverna får välja skola.
Bengt Sandblad: Det blir ett bekymmer om vi får för många friskolor eftersom vi redan har för många skolor i Uppsala. Därför tycker jag att det behövs ett regelverk som gör att vi kommunpolitiker kan påverka mängden friskolor i Uppsala. I dag är det Skolverket som bestämmer det.
Friskolor är öppna för alla. Men eleverna kommer ofta från mer resursstarka hem och har föräldrar med högre utbildning. Friskolan kritiseras därför för att skapa ett A- och B-lag bland elever och skolor.
Hur kommenterar ni det?
Bengt Sandblad: Det är ett stort problem. Vi har redan ett segregerat samhälle och friskolorna spär på det. Socialdemokraternas grundsyn är att Sverige ska ha en gemensam skola där eleverna går med sina kamrater där de bor. Alla skolor ska vara bra skolor.
Cecilia Forss: Men hittills har ju eleverna anvisats till en skola i närheten av hemmet och ändå har vi en segregering mellan skolor. Jag tycker att friskolor är den första riktigt bra möjligheten vi har att blanda och integrera elever. Vårt mål är att alla ska göra ett aktivt val av skola, om det så är att välja den som ligger närmast.
Bengt Sandblad: Fast skolorna är segregerade för att samhället är det. Just därför bör skolan vara en faktor som verkar integrerande. Om utvecklingen mot fler friskolor fortsätter blir resultatet ett oerhört mycket mer segregerat skolsystem som skapar spänningar i samhället.
Cecilia Forss: Men även den kommunala skolan segregerar. Därför tycker jag att vi ska vara positiva till elever som väljer skola. Det innebär ju att vi kommer i från fastlåsningen i bostadsområdena. Utan friskolorna hade dessutom resultatförsämringen i skolan kunnat fortsätta. Nu kan föräldrar säga "det här duger inte". Det tror jag gör att de kommunala skolorna blir bättre.
Vad väger tyngst, integration i skolan eller friskolors rätt att etablera sig?
Cecilia Forss: Inget av de två. Det viktigaste är att alla får den bästa undervisning de kan få.
Bengt Sandblad: För mig är det viktigt att värna om den sammanhållna skolan och integrationen. Det är värden som går före en helt fri etablering av friskolor. Det finns forskning som visar att allsidigt sammansatta elevgrupper är bäst för alla elever, såväl svaga som starka.
Kvotering från vissa skolor eller områden är en idé som framförts för att få en större mångfald i friskolor. Är det en bra idé?
Cecilia Forss: Inte för oss. Det talar emot människans fria val.
Bengt Sandblad: Jag tror att vi är tvungna att reglera friskolorna på något sätt. Men hur det ska ske har jag inga färdiga förslag på. Det kanske kan handla om regler för att få en allsidig elevsammansättning.
Uppsalas kommunala skolor lägger redan mycket pengar på skollokaler som inte används. Fler friskolor kan skapa ännu fler tomma bänkar.
Hur går det ihop?
Bengt Sandblad: Det går inte ihop alls. En överetablering av skolor gör att skolans resurser går till lokaler i stället för till undervisningen. Det blir dyrt.
Cecilia Forss: Jag kan aldrig tycka att friskolor ska stå tillbaka för att kommunen är trög med att anpassa sitt lokalbestånd. Vi måste bli bättre på att hyra ut våra kommunala lokaler till friskolorna så att vi inte behöver betala ytterligare om de hyr av någon annan.
Friskolor har färre lärare men bättre elevbetyg. Vad beror det på?
Bengt Sandblad: Det kan bero på två saker. Dels att friskolor har ett annat elevunderlag med elever från en mer studieovan bakgrund, dels att de har andra principer för betygsättningen.
Cecilia Forss: Det beror på att de koncentrerar sig på kunskapsförmedling och alternativa inlärningssätt. Barn som inte passar in i den kommunala skolan har det lättare i friskolor. Att betygsättningen skulle vara annorlunda stämmer inte, det har Skolverket visat.
Vad säger intresset som finns bland elever och föräldrar för friskolor om den kommunala skolan?
Cecilia Forss: Det säger att människor har gjort ett aktivt val att lämna den kommunala skolan för att de har en tro på en annan skola. För dem är inte den kommunala skolan tillräckligt bra, men det måste den bli.
Bengt Sandblad: Det säger att om det finns en valfrihet så väljer vissa att utnyttja den. Men intresset för friskolor är ingen objektiv utvärdering av skolans kvalitet.
Cecilia Forss
Parti: Moderaterna
Förtroendeuppdrag: Ordförande för barn- och ungdomsnämnden
Har gått i: Skolor i Kanada och USA till 12 års ålder. Sedan realskola och gymnasium i Falun.
Har haft barn i: Hågadalsskolan, Eriksbergsskolan, Celsiusskolan och Fyrisskolan.
Bengt Sandblad
Parti: Socialdemokraterna
Förtroendeuppdrag: Andre vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden
Har gått i: Skolor i Borlänge och en kort period i Sverkerskolan i Uppsala.
Har haft barn i: Sverkerskolan, Tiundaskolan, Skuttunge skola, Vänge skola och Katedralskolan.
Parti: Moderaterna
Förtroendeuppdrag: Ordförande för barn- och ungdomsnämnden
Har gått i: Skolor i Kanada och USA till 12 års ålder. Sedan realskola och gymnasium i Falun.
Har haft barn i: Hågadalsskolan, Eriksbergsskolan, Celsiusskolan och Fyrisskolan.
Bengt Sandblad
Parti: Socialdemokraterna
Förtroendeuppdrag: Andre vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden
Har gått i: Skolor i Borlänge och en kort period i Sverkerskolan i Uppsala.
Har haft barn i: Sverkerskolan, Tiundaskolan, Skuttunge skola, Vänge skola och Katedralskolan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!