Efter att Polisförbundets förhandlingar med Rikspolisstyrelsen strandat har fackets medlemmar nu tagit till andra medel för att få igenom sina krav. På Stora Torget mitt i Uppsala har tre polisbilar parkerat. Mellan sina uppdrag har poliserna i yttre tjänst passat på att ta chansen att uppmärksamma allmänheten om konflikten.
– Vi protesterar för att vi är missnöjda med våra löner och arbetsvillkor, förklarar Magnus Vikström, som står med den otålige polishunden Ingemar som befinner sig under utbildning.
Ett av kraven Polisförbundet driver är att de vill ha upp ingångslönen från dagens snitt på 24 500 till 25 000 kronor, samt att medellönen ska ligga på 28 000 efter fem år i tjänst.
– Det är väldigt viktigt att det finns en löneutveckling, det gör det knappt i dag. Jag som jobbat i sju år tjänar 24 500 kronor, berättar Carina Neuman.
Polismyndigheten tillämpar individuellt lönesättning, men enligt poliserna på torget fungerar den dåligt.
– Jag tycker att det vore bra med individuell lönesättning om det hade fungerat, men det gör det inte. Cheferna har helt enkelt för lite pengar att fördela. Sen så kompenseras vi inte heller när vi tar på oss extra uppdrag som att vara körinstruktörer eller hundförare, konstaterar Magnus Vikström.
Det finns även ett stort missnöje med arbetsvillkoren för de poliser som jobbar i yttre tjänst.
– Vi jobbar treskift och har en arbetsvecka på 38,5 timmar. Det gör att det blir för dåligt med återhämtning, tycker Carina Neuman.
Hon berättar att Ob-ersättningen är låg, vilket gör att det inte blir något stort påslag för de obekväma arbetstiderna.
– Den högsta ersättningen vid storhelger som julafton är 60 kronor extra i timmen.
Vad blir konsekvenserna av den bristande löneutvecklingen och de tuffa arbetsförhållandena?
– Få erfarna poliser vill stanna i yttre tjänst, vilket är ett problem för där vill vi inte bara ha nya oerfarna medarbetare, säger Magnus Vikström.
– Andra lämnar polisyrket helt, vilket gör att vi tappar en massa kompetens. Folk varken orkar eller känner att de har råd att stanna, konstaterar Carina Neuman.
– Den här lönen fungerar när man är ung och inte har några barn, men sen blir det svårare, fyller Magnus Vikström i.
Tror ni att ni kommer att få gehör för era krav?
– Det är svårt att veta, det kan nog vara så att det inte finns tillräckligt med medel, säger Carina Neuman.
– Just nu pågår även stora omorganiseringar inom myndigheten, vilket gör att mycket är oklart och att det är otydligt vad som gäller. Det finns alltså redan en stor frustration hos polisen.