Polisman inför rätta: Misstänks ha läckt uppgifter till ordningsvakt

En polisman vid Uppsalapolisen stod på tisdagen inför rätta vid Uppsala tingsrätt misstänkt för brott mot tystnadsplikten, alternativt tjänstefel i två fall. Polismannen förnekar brott i båda fallen.Enligt åklagaren har polismannen hösten 2003 och i maj -04 läckt uppgifter ur ett hemligt underrättelseuppslag till en narkotikamisstänkt ordningsvakt.

Uppsala2005-02-22 12:42
Samma år skulle polismannen dessutom ha spritt ogrundade brottsmisstankar om en tidigare straffad Uppsalabo till en tjänsteman inom frivården. Brottsmisstankarna nämndes sedan i ett yttrande som frivården ingav till tingsrätten.
Allt började i september 2003. Då kallades en polispatrull på grund av bråk till krogen där ordningsvakten arbetade.
I samband med det tyckte en kvinnlig polis att ordningsvakten uppträdde som om han var narkotikapåverkad. Men någon kontroll gjordes aldrig.
Några veckor senare spreds uppgifter om ordningsvakten i ett underrättelseuppslag från Kriminalunderrättelsetjänsten KUT:en, vid Uppsalapolisen. I uppslaget nämndes att ordningsvakten misstänktes ha varit narkotikapåverkad. Och att det förekom rykten eller misstankar om att mannen handlade med narkotika.

Kände varandra
Polismannen åtalades för att han skulle ha berättat för ordningsvakten om dessa misstankar och om att uppgifterna kom från den kvinnliga polisen.
Polismannen och ordningsvakten kände varandra sedan tidigare, från sportsammanhang. Vid rättegången berättade båda att de träffats och pratat om narkotikamisstankarna. Men enligt polismannen skedde det flera dagar innan de känsliga uppgifterna om ordningsvakten skrevs ner i underrättelseuppslaget.
-Jag fick höra om misstanken om narkotikapåverkan när den kvinnliga kollegan berättade om sina iakttagelser för min dåvarande chef. Han rådde henne att ta kontakt med KUT:en. Och mig rådde han att prata med ordningsvakten, hävdade polismannen i rätten.
Anledningen till att han fick rådet att prata med ordningsvakten skulle ha varit att polisen tidigare haft mycket goda kontakter med ordningsvakten och att den åtalade polismannen kände honom.
Uppgiften om att den åtalade polismannen haft sin chefs uppdrag att prata med ordningsvakten stöddes av denne, men förnekades bestämt av polismannens före detta chef.
-Nej det är helt osannolikt. Vi kan givetvis inte tipsa dom det berör om våra misstankar. Säger han så ljuger han, hävdade chefen när han vittnade.

Riskerar jobbet
Innan chefens vittnesmål förklarade den åtalade polismannen att de båda befinner sig i en konflikt. Försvararen begärde därför att den åtalade polismannen skulle få berätta om detta bakom stängda dörrar, vilket rätten också beviljade. Vad som då sades är alltså inte offentligt och känt.
Åklagaren hävdar att polismannen uppsåtligen eller av oaktsamhet brutit mot sekretesslagen och polisdatalagen i båda de fall han åtalats för.
Enligt Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd, som yttrat sig inför rättegången, kommer polismannen att förlora sitt jobb, om han fälls för uppsåtligt brott. Om knappt två veckor meddelar tingsrätten sin dom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om