Polisledningen om hemliga gruppen

Ovanligt, oåtkomligt och möjligen oetiskt. En representant från polisledningen svarar på avslöjandet om den hemliga Facebookgruppen – där poliser själva uppmanas skänka pengar den dömde mannen i Hjulstabro-fallet.

Foto: Montage: Skärmdump/Fredrik Sandberg, TT

Uppsala2015-06-18 14:45

Videon är inte längre tillgänglig

– Jag kände inte till det här initiativet på Facebook förrän jag blev konfronterad med uppgifterna från UNT:s sida.

Det säger Mattias Fällström, polismästare och chef för den regionala operativa enheten i region mitt, där Uppsala ingår. Han är personen i fråga hos polisen som uttalar sig i fallet om Hjulstabron – händelsen där ett polisbefäl från Uppsala blivit dömd till dagsböter efter att två män dog när bron öppnades. Nu vill en grupp kollegor och före detta kollegor till befälet skänka pengar till polisbefälet och de har redan fått ihop över 15 000 kronor genom att efterlysa detta i en hemlig Facebookgrupp.

LÄS MER: Hemlig grupp hjälper dömd polis

– Arbetsgivaren har inte på något sätt tagit initiativ, uppmanat eller sanktionerat det här. Jag utgår från att de som har dragit igång detta gjort det i en ambition att hjälpa en kollega och kamrat ekonomiskt – och att det inte är ett led i att ifrågasätta de slutsatser som framgår av hovrättens dom, säger Mattias Fällström, som fått ta del av de skärmdumpar som UNT har fått av Facebookgruppen.

Vad han vet har inget liknande stötts på tidigare.

Är det rimligt och etiskt korrekt att göra så här?

– Jag ska inte sätta mig i den rollen att bedöma men tanke på att jag utgår från att det här har gjorts utanför arbetstid. Saker som rör den privata sfären får litegrann var och en svara på, det är väldigt svårt – för att inte säga otillåtet – för arbetsgivaren att göra djupgående forskning i vad folk gör på sin fritid.

Mattias Fällström menar att det inte är olagligt för personer anställda inom polisen att skapa sådana här initiativ.

– Nej, men den invändning man skulle kunna göra är den i fråga av etisk karaktär, men brottslighet kan jag inte se att det finns.

Hur kommer ni att följa upp det här?

– Vi har fått kunskap av det här via Upsala Nya Tidning och nu har vi kännedom om det, men som jag sa, eftersom det är gjort utanför arbetstid så är det svårt för arbetsgivaren att göra djupgående efterforskningar i detta.

Inga speciella åtgärder?

– Jag har väldigt svårt att se vilka de åtgärderna skulle vara. Det skulle vara om det framkommer eller vi har anledningen att anta att initiativet motiveras av andra orsaker än att hjälpa en kamrat ekonomiskt, till exempel ett ifrågasättande av hovrättens dom. Men utifrån det material som jag har tagit del av från er kan jag inte se att det verkar vara så.

Mattias Fällström beskriver Hjulstabro-fallet som en långgående process som engagerat många.

– Det är få enskilda fall som har diskuterats så mycket i olika arbetsgrupper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!