Polisinfiltratör hämtade halv miljon – avslöjade härva

En infiltratör från polisen fick en halv miljon kronor i en godispåse i en Uppsalabutik. Allt ingick i planerna för att avslöja en härva där cannabis värd 38 miljoner kronor smugglats till Sverige.

En infiltratör från polisen hämtade en halv miljon kronor från en butik i Uppsala. Det efter att ha fraktat 388 kilo cannabis från Spanien till Kungsängen i norra Stockholm. Bilden är ett montage.

En infiltratör från polisen hämtade en halv miljon kronor från en butik i Uppsala. Det efter att ha fraktat 388 kilo cannabis från Spanien till Kungsängen i norra Stockholm. Bilden är ett montage.

Foto: Polisen/Google Maps

Uppsala2021-01-21 13:14

Ägaren till butiken i Uppsala är nu misstänkt för grov penningtvätt men har enligt åklagaren lämnat landet. På torsdagen åtalades två män som misstänks ha legat bakom organiserad narkotikasmuggling i stor skala till Sverige. Båda åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott men nekar till alla misstankar.

Polisinsatsen som gått under namnet Operation Costa är mycket omfattande och har pågått i flera år. Ett antal polismän har arbetat undercover och infiltrerat den misstänkta kriminella organisationen för att samla bevis. Bland uppdragen ingick att köra en lastbil med 388 kilo cannabis från Spanien till Kungsängen i norra Stockholm, där polisen väntade och tog lasten i beslag i februari förra året. Försäljningsvärdet på gatan är drygt 38 miljoner kronor, enligt åklagaren. 

I samband med knarktransporten hamnade Uppsala på utredarnas radar. En polisinfiltratör under det fingerade namnet Ivan skulle enligt åtalet få drygt en halv miljon kronor för att ha kört lastbilen med knark genom Europa. När han tog kontakt med en av de misstänkta huvudmännen fick han veta att pengarna skulle utbetalas kontant i Uppsala. Vid en senare kontakt fick "Ivan" adressen till en butik i staden och instruktioner om hur överlämnandet skulle gå till. Pengarna hämtades av en annan polisinfiltratör:

– Det hade bestämts att han skulle visa upp en viss sedel i butiken. När han gjort det fick han pengarna i en godispåse av papper, säger kammaråklagare Sara Nilsson, som lett förundersökningen.

I godispåsen låg 538 500 kronor i 500-kronorssedlar. Bilder från butikens övervakningskamera som visar när polismannen hämtar pengarna ingår nu bland bevisen mot de misstänkta huvudmännen. Följden blev också att ägaren av butiken blev misstänkt för grov penningtvätt. Enligt åklagaren finns ägaren inte kvar i Sverige.

Förhördes ägaren innan han eller hon försvann?

– Jag vill inte uttala mig om den brottsutredning som pågår i den delen, säger Sara Nilsson.

Är ägaren internationellt efterlyst?

– Jag uttalar mig inte om utredningen. Jag kan bara konstatera att vi hittills inte lyckats utreda brottsmisstankarna i den delen. 

Polisinfiltratörens transport av narkotikan från Spanien till Kungsängen, där polisen väntade, utgjorde avslutningen på den operativa polisinsatsen i jätteutredningen. För att inte lasten skulle fastna i tullen vid någon av de gränser som passerades krävdes internationellt samarbete. Polis i sex länder bevakade lastbilens färd genom Europa. Transporten genomfördes för att få uppgifter om mottagare på den svenska sidan och stärka bevisen. De två misstänkta huvudmännen greps i Portugal, samma dag som narkotikan nådde sitt mål i Sverige, och har sedan dess suttit häktade.

Svensk polis har under utredningen samarbetat med polismyndigheter i flera andra europeiska länder samt EU:s rättsliga samarbetsorgan Eurojust. En 25-årig man har tidigare dömts för synnerligen grovt narkotikabrott i hovrätten för att ha tagit emot och hanterat narkotikan i Sverige. 

Identiteten på de polismän som agerat undercover har hemlighållits i utredningen genom så kallad kvalificerad skyddsidentitet. I alla offentliga handlingar i målet går de under fingerade namn. Åklagaren har också begärt att de ska höras via videolänk och bakom stängda dörrar vid den kommande rättegången. 

Får provocera fram bevis

Svensk polis får använda så kallad bevisprovokation för att utreda misstänkt allvarlig brottslighet, men får inte provocera någon att begå brott. Gränsen däremellan kan vara hårfin och inte sällan har åklagare och försvarare i rättegångar olika åsikter om vad som varit tillåtet och inte. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!