En av polisens arbetsuppgifter är att bistå andra myndigheter och instanser vid hjälp av transporter av personer som bedöms kunna vara våldsamma, så kallade handräckningar. Det kan handla om ungdomar på LVU-boenden som ska byta boende eller missbrukare som är tvångsintagna och behöver köras till sjukhus. Ofta handlar det om transport av psykiskt sjuka till psykiatrin.
I en enkät som fackföreningen Polisförbundet skickat ut till sina medarbetare framgår att sex av tio poliser upplever frustration vid minst vartannat handräckningsärende som involverar personer som lider av psykisk ohälsa.
Anna Ramsten är ordförande för Polisförbundet Region Mitt.
Är du förvånad över enkätsvaren?
– Nej inte ett dugg. Vi är inte utbildade i att ta hand om sjuka människor, det är något som borde hanteras av vårdutbildade.
LÄS MER: Hela resultatet av Polisförbundets enkät
Hon menar att det faktum att poliser, utan adekvat utbildning, är de som många gånger måste hantera psykiskt sjuka personer riskerar att leda till att onödigt mycket våld används.
– Vi använder ju de metoder vi kan och ibland kanske våld är den enda metoden vi har att ta till. Men det känns ju inte bra att använda våld mot sjuka människor.
Därför kräver Polisförbundet en obligatorisk vidareutbildning för poliser i hur de ska bemöta psykiskt sjuka. Man kräver även att det borde forskas mer på just polisens bemötande av människor med psykisk ohälsa, i syfte att få fram bättre arbetsmetoder.
– Den enda utbildning vi har idag är den vi får på Polishögskolan, och det räcker inte.
Vad har du fått för reaktion från ledningen när ni framfört de här synpunkterna?
– Det här är inte en fråga vi har jobbat aktivt med tidigare. Utan nu har vi gjort den här enkäten och formulerat de här kraven.
I Stockholm genomförs nu ett projekt med en psykiatrisk akutbil, som är i tjänst mellan klockan 15-01 varje dag.
– Det är ett fantastiskt koncept som vi hoppas kommer att få fortsätta, psykiskt sjuka ska ju bemötas av vårdutbildad, säger Anna Ramsten.
Finns det några planer på att införa en psykiatrisk akutbil i Uppsala?
– Inte vad jag vet, men Polisförbundet vill att det ska införas i hela landet. Det vore bra för oss, men framförallt för medborgarna.