Polisförbundet: ”En otroligt allvarlig trend”

För andra gången på ett år skedde under måndagen en sprängning som är kopplad till polisregion Mitt. Större händelser kan enligt forskare påverka polisers inställning till yrket.

Uppsala2017-11-29 06:05

Hittills i år har två större sprängningar med koppling till polisregion Mitt inträffat. Enligt polisforskare Stefan Holgersson kan större händelser påverka personalens vilja att fortsätta i yrket.

– Jag har inte forskat på de händelser som har skett under det senaste året, men jag har forskat på fenomenet. Generellt kan man säga att den här typen av händelser påverkar personalen, men det är väldigt individuellt. Det skiljer från person till person hur orolig man blir och tittar man på ett slumpmässigt urval finns det nästan alltid några som uppger att stora händelser gör att de överväger att sluta, säger Stefan Holgersson, polisforskare som studerat hot och våld mot poliser.

LÄS MER: Explosion nära polishuset i Uppsala

Hos polisförbundet tar man sprängningarna med koppling till Region Mitt på största allvar och säkerhetsfrågan är något som man diskuterar med arbetsgivaren.

– Det här är jätteallvarligt. Det här är vår verklighet varje dag och det är klart att vi diskuterar det här med arbetsgivaren, men exakt vad som görs och diskuteras kan jag inte gå in på, säger Anna Ramsten, ordförande i Polisförbundet Mitt.

Kan händelserna med koppling till Region Mitt ha gjort att poliser har valt att säga upp sig?

– Nej, jag gör absolut inte den kopplingen. Det finns många andra anledningar till att poliser har valt att säga upp sig i Region Mitt under de senaste åren. Det kan till exempel vara lönen eller ett ökat arbetsmiljötryck, men att man ska ha sagt upp sig på grund av hot eller för att man är rädd är inget jag har hört.

Under året har det även på andra håll i Sverige inträffat större händelser riktade mot polisen. Polishuset i Helsingborg utsattes för en sprängning och i Västerås besköts en polischefs hem med ett flertal skott.

LÄS MER: Stora skador efter sprängning vid polishus

Polisförbundet gjorde under sommaren en enkätundersökning där 2000 av förbundets medlemmar fick svara på frågor om säkerhet och utsatthet i yrket. Av de svarande uppgav sju av tio poliser att de upplever att utsattheten för hot och våld har ökat under de senaste två åren.

– Det här är en otroligt allvarlig trend och ett angrepp mot polisen ser vi som ett angrepp mot demokratin. Bara det senaste året har vi sett en utveckling som går åt helt fel håll. För att polisen ska kunna göra ett bra jobb måste varje enskild medarbetare känna sig trygg, säger Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet centralt.

Vad anser ni behöver göras?

– För att få ett stopp på den här utvecklingen krävs det framförallt fler poliser i tjänst. Men det är även en sak för arbetsgivaren att se till så det finns ett bra skydd för medarbetare och att de känner sig trygga.

LÄS MER: Skotten gick igenom polisens hus

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!