Polisens ungdomsenhet förstärks
Antalet anmälda ungdomsbrott har ökat sedan Uppsalapolisens ungdomsenhet startade för två och ett halvt år sedan. I höst förstärks ungdomsenhet med fler poliser i yttre tjänst. Tanken är att polisen ska bli mer synlig i ungdomsmiljöer.
— Ju mer polisen arbetar med ungdomsärenden desto fler brott nystas upp och anmäls. Det är precis som med narkotikabrott. Statistiken ser värre ut ju mer polisen ligger i, säger han.
I och med närpolisreformen monterades den tidigare ungdomsenhet vid Uppsalapolisen ned 1997. För två och ett halvt år sedan bildades den nuvarande ungdomsenheten som arbetar mycket nära gatulagningsgruppen.
Besöker fritidsgårdar
På grund av otillsatta vakanser har under en längre tid endast två-tre poliser vid enheten arbetat i yttre tjänst. I höst blir man sex stycken. Vid enheten finns förutom ansvarig chef fem ungdomsutredare och en polisiär förundersökningsledare.
- De är en stor fördel att ha särskilda poliser som arbetar mot ungdomar. Det är viktigt att polisen rör sig bland ungdomar, besöker skolor och fritidsgårdar för att ge en positiv bild av polisen och för att skapa goda kontakter med ungdomar. Det arbetet hoppas vi kunna utveckla nu, säger Roger Käck, polisiär förundersökningsledare.
Misshandlande flickor
Ungdomsenheten hanterar ärenden som rör personer under 18 år. Till de vanligaste anmälda brotten hör snatteri, misshandel, olaga hot och personrån. De senaste åren har allt fler fall av misshandel bland unga flickor anmälts. Hot via sms/internet är också en företeelse som resulterar i allt fler anmälningar.
— Allt yngre barn anmäls dessutom för brott. Det är vanligare än tidigare att skolorna anmäler misshandel, säger Roger Käck.
Enligt lagen måste polisen hantera ärenden som rör personer under 18 år skyndsamt. Om det rör sig om ett grovt brott ska åtal väckas inom sex veckor. Undantag gäller om den misstänkte under utredningen anmäls för ytterligare brott.
Föräldrar erbjuds närvara
Vid förhör erbjuds föräldrar som regel att närvara. Om anmälan rör grova brott närvarar även socialtjänsten.
— Just kontakterna med föräldrarna kan vara tidskrävande och komplicerade. Det är vanligt att föräldrarna försvarar barnet och vänder sin vrede mot oss eller anmälaren. Det är viktigt att utredarna klarar av att hantera sådana situationer väl, säger Roger Käck.
Svårigheten att få vittnen att ställa upp är dock det allra största hindret i ungdomsutredarnas arbete. Ofta handlar oviljan om en oro för repressalier eller en rädsla för att stämplas som "tjallare". Det är inte ovanligt att föräldrar påverkar barnen att inte vittna.
Tysta vittnen
Ett av många brott i Uppsala som lär förbli ouppklarat på grund av vittnens ovilja att träda fram är den anlagda branden i Gränbyskolan tidigt i våras. Enligt Roger Käck har polisen goda skäl att tro minst tio ungdomar har avgörande uppgifter att lämna om branden. Men ingen har velat träda fram.
- Rädslan för repressalier är många gånger överdriven. Men visst kan man förstå ungdomarnas oro och att det kan vara svårt att vittna mot någon som rör sig i samma kompisgäng, säger Roger Käck.
Ungdomsenheten i Uppsala kommer att förstärkas från och med september.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!