Hundratals personer i Sverige har dömts med bevis från krypterade chattar som Encrochat, Anom och Sky ECC. Men hur går det till när polisen spårar upp de som använt chattarna?
Steg ett är givetvis att polisens it-experter knäcker koden och tar sig förbi krypteringen. Hittills har det ofta skötts av poliser i bland annat Frankrike. Därefter skickas materialet till polisen i de länder där de kriminella pesonerna finns.
I det skedet rör det sig bara om en mängd meddelanden som skrivits av okända som använt olika signaturer. Signaturen kan vara ett påhittat namn eller några siffror. Polisen har alltså ingen aning om vilka som ligger bakom chattarna. Här börjar ett jobb där polisen måste lägga pussel för att få fram de inblandades identiteter.
Den första teletjänsten som avkrypterades var Encrochat, vilket skedde våren 2020. De kriminella var då så säkra på att inte avslöjas att en del skrev ut sitt personnummer, lade ut namn på släktingar och liknande, vilket givetvis underlättade för polisen.
Med tiden har brottslingarna blivit mer försiktiga. Sky ECC, som polisen tog sig in i våren 2021, har i flera fall inneburit en svårare nöt när det gäller att få fram identiteterna.
En viktig faktor vid spårningen är var mobilerna befunnit sig. Hittas många uppkopplingar mot en telemast nära en misstänkt persons bostad är det givetvis ett indicium.
Resor är ett annat indicium. Säg att en person skriver i en chatt att hen ska flyga till en viss ort. Genom att ta in passagerarlistor från flygbolag kan polisen koppla ihop en person med vad denne skrivit i chatten om resan.
I onsdags inleddes rättegången mot en 30-årig man från Uppsala som länkas till Gottsundanätverket. I utredningen mot 30-åringen framkommer hur polisen gått till väga för att snärja honom.
Polisen tror att 30-åringen använt signaturerna 888801 och Dampbee. I en chatt skriver 888801 att polisen en gång tog ifrån honom 7 000 euro på en flygplats. Just detta har 30-åringen råkat ut för. Vidare har Dampbee kopplats upp mot telemaster där 30-åringen använt sitt BankID.
Dampbee har skrivit att han avtjänat 5 års fängelse vilket också stämmer för 30-åringen. Dampbee har även berättat hur han rest till Spanien utan att få komma in och då återvänt till Sverige. En sådan resa gjorde 30-åringen just de datum som anges i chattarna.