I åratal har det rapporterats om äldre som blir uppringda av bedragare som påstår sig ringa från banken, polisen eller liknande. Brottsoffret luras att logga in på sitt bankkonto som då plundras. Brottet kallas vishing.
Trots all uppmärksamhet är det allt fler som blir lurade. Det är orsaken till att Polisen under den närmaste veckan lanserar sin största kampanj någonsin mot bedrägerier. Budskapet är att människor ska lägga på luren om de får den här typen av samtal.
Polisen har köpt annonsplats i 80 tidningar, bland annat UNT, för totalt 2,5 miljoner kronor. I kampanjen mot vishing ingår även utskick av 1,2 miljoner vykort till alla hushåll i Sverige där det bor personer över 70 år. Budgeten för vykortskampanjen är 4 miljoner.
– Information är superviktigt, vi vill stärka allmänhetens förmåga att stå emot brottslingarna, säger Russell Morley, chef för bedrägerisektionen vid polisregion Mitt där Uppsala ingår.
Kampanjen är högaktuell i samband med att elstödet ska börja betalas ut från 20 februari. Enligt Försäkringskassan, som sköter utbetalningarna, kommer ingen att bli uppringd för att få del av elstödet.
– Elstödet är ett typiskt fenomen som drar till sig bedragare. Utgå från att det är brott om du blir uppringd, lägg på luren och gör en polisanmälan, råder Russell Morley.
Vishing blev ett allt större problem runt 2019-2020 och på senare tid har statistiken blivit alarmerande. Under 2022 anmäldes cirka 21 500 fall av vishing i riket. Det är en ökning med 86 procent på bara ett år. Anmälningarna inkluderar både försök till och fullbordade brott.
Samtidigt har gärningsmännen lyckats lura allt fler att öppna sina konton. 2021 kom brottslingarna över 339 miljoner kronor och i fjol steg siffran till 619 miljoner. I spåren av brotten ryms mängder av tragedier där äldre förlorat hela sina besparingar.
– Utvecklingen är så oroande att vi beslöt att gå ut med annonserna. Satsningen är angelägen eftersom vi vet att äldre, och särskilt de allra äldsta, är svåra att nå via polisens egna kanaler, säger Lotta Mauritzson vid Polisens nationella bedrägericentrum.
Varför växer just den här brottstypen så mycket?
– Det rör sig om en lönsam brottslighet med lättförtjänta pengar och låg risk att åka fast, uppger Lotta Mauritzson.
Vilka är det som ligger bakom brotten?
– I många fall är det kriminella ligor.