Polisen vill minska gatuvåldet - efterlyser nattvandrare

I höst satsar polisen i Sverige och Uppsala län på att minska gatuvåldet. Men polisen kan inte vara överallt och efterlyser därför fler nattvandrare i centrala Uppsala.

Mikaela Strömberg, Ebtesam Abowarrad, Hussien Abowarrad och James Jonsson går på nattvandring i Gottsunda.

Mikaela Strömberg, Ebtesam Abowarrad, Hussien Abowarrad och James Jonsson går på nattvandring i Gottsunda.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala2007-10-13 00:01
Fler poliser ska röra sig i centrala Uppsala på helgnätterna. Och ett tillfälligt poliskontor, bemannat de kvällar då många rör sig på stan, kan ställas upp på Stora torget. Det är två delar i den nationella satsning mot gatuvåld som börjar första november och pågår till sista januari nästa år.
- Målet är att minska antalet misshandelsfall utomhus som ökat de senaste åren, säger Michael Andersson, närpolischef i Uppsala.

Än är det inte klart hur mycket pengar Uppsala län får och vad som går att göra för de extra resurserna. På önskelistan står en tätare kontakt mellan polisen och kommunens tillståndsenhet för att minska berusningsgraden bland människor på stan.
-Berusning och våld har ett samband, därför är det viktigt att vi kontrollerar att krogar inte överserverar, säger Michael Andersson.
Även om gatuvåldet mest är krogrelaterat och berör de som fyllt 18 år väntas den ökade polisnärvaron också att märkas bland yngre.
Men eftersom polisen inte kan vara överallt hoppas de kunna locka Uppsalas nattvandrare till centrala stan. I dag nattvandras det mest i bostadsområdena.
- Det behövs fler nyktra vuxna i centrum. De har en lugnande effekt bara genom att synas. Men de kan också hjälpa till när unga får för mycket i sig, säger polisinspektör Roger Hellström som håller kontakten med nattvandrarna.

En förening som vill vandra mer i city är La Softa i Gottsunda. Men då krävs fler frivilliga vuxna.
- Många av oss som går är själva unga. Det är bra eftersom vi har lätt att få kontakt med ungdomarna. Men vi har saker vi vill göra på helgerna också, säger Michaela Strömberg som är ansvarig för La Softas nattvandringar.
Hon berättar att det är glest med vuxna ute på kvällarna.
- Föräldrar skulle behöva se var de har sina ungdomar. Det finns många föräldrar som har släppt tyglarna helt, säger hon.
Vid storhelger som Valborg och skolavslutningen får La Softa ihop 15 till 20 nattvandrare, men vanliga helger är det svårare. Minst en helg i månaden försöker de vandra i Gottsunda.
- Vi går runt i området, observerar, pratar och umgås med ungdomar som är ute. Om några tjafsar brukar de skingra sig när vi kommer. Många av dem ogillar polisen, men oss känner de och vi får sällan någon negativ respons.

Den regelbundna kontakten mellan unga och nattvandrare som till exempel finns i Gottsunda är viktig, menar Ann-Christine Dahlén på Uppsalas brottsförebyggande råd.
- Jag tror inte på att nattvandra som en engångsföreteelse. Det handlar om att skapa relationer med ungdomarna och det bygger på ett lokalt engagemang. I dag finns dessvärre bara några få eldsjälar.
FAKTA: Nattvandrare
I Uppsala nattvandrar bland annat La Softa i Gottsunda, Årsta nattvandrare i Årsta och Sala backar och Svenska kyrkan. Livets ord har ett kaffebord i city nästan varje helg.
Nattvandrare har inga andra befogenheter än allmänheten i övrigt. Däremot har flera nattvandrare i Uppsala utbildats i första hjälpen, lag och rätt, självskydd och hur man tar kontakt med ungdomar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om