Mannen som har ringt upp säger sig vara från banken. Han berättar att han ser att den 80-åriga kvinna i Uppsala som han ringer till håller på att ta ett lån på över 100 000 kronor. Men det är helt fel, svarar kvinnan varpå mannen berättar att han kan reda ut problemen genom att "städa kortet". För det behöver kvinnan bara lämna i från sig sitt bankkort till en man från banken som inom kort kommer hem till henne och hämtar det.
Kvinnan ombeds lägga kortet i ett kuvert med koden skrivet på.
– Efter en stund kom det en man och tog emot kuvertet med kort och kod. Snart därefter togs det med hjälp av kortet ut pengar i en närliggande bankomat, säger Evelina Nord, som utreder bedrägeribrott på Uppsalapolisen.
Det här är ett av flera bedrägerifall som hon och hennes kollegor nu utreder.
– Vi har en våg av sådan här bedrägerier och det inkommer flera fall i veckan. Ofta är det äldre som drabbas, säger Evelina Nord.
Vågen har hållit i sig ett tag, men polisen har noterat att en detalj i bedrägerierna har blivit vanligare, något som gör det ännu svårare att förstå att det är en brottsling som är i farten. Det polisen ser är "spoofing", en term som används för förfalskad eller lånad identitet framförallt på Internet.
– Det innebär att den som ringer med hjälp av en app kan påverka vad det står i displayen hos den som svarar. På så sätt kan det stå Nordea, Banken eller Polisen om man har det i sin telefonbok. Bedragarna döljer sig alltså bakom ett annat namn eller nummer, säger Evelina Nord.
Helt nyligen gick polisen i Region mitt ut på sin hemsida och varnade just för spoofing. Evelina Nord har flera råd som hon tycker man ska följa till punkt och pricka.
– Logga aldrig in med bank-ID på uppmaning av någon annan. Lämna aldrig ifrån dig din kod eller ditt kort. Lägg på och ring upp numret själv om du blir uppringd av din bank eller liknande. Och se till att ta bort dig från tjänster på internet där man lätt kan hitta adress och telefonnummer.
Vilka är de som utför de här bedrägerierna?
– Det handlar både om personer i organiserad brottslighet och personer som bara hört om det här och hoppas att det är lättförtjänta pengar, säger Evelina Nord.
Har ni någon framgång i de här utredningarna?
– Både ja och nej. Det finns förstås fall där vi har lyckats. Jag tycker att vi har goda chanser att lyckas sätta dit bedragarna.
Polisens råd
* Använd aldrig din bankdosa eller mobila bank-ID på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om detta per telefon.
* Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Koderna är nycklar till dina besparingar.
* Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara nära släkting eller från banken, polisen, eller ett företag.
* Telefonbedragare gör efter ett första samtal också hembesök för att försöka lura till sig bankkort med koder samt värdeföremål. Öppna inte dörren när okända ringer på. Ring polisen direkt på 112.
* Lita inte på en person som kontaktar dig bara för att den personen har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information om dig på nätet för att lura dig.
* Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid direkt via telefon 114 14 och ta stöd av människor i din närhet.
Källa: Polisen Region Mitt