Fenomenet i sig är inte nytt, men har blivit allt vanligare den senaste tiden.
– Liknande tillvägagångsätt har varit aktuellt förut. Men för cirka tre veckor sedan började vi få många anmälningar om det här, säger Maria Karlsson som arbetar brottsförebyggande mot bedrägerier i polisregion Mitt.
Bedragarnas sätt att gå tillväga på är att ta kontakt med personer via främst sms, men även via e-post och telefonsamtal. Bedragaren utger sig för att vara en anhörig som fått nytt telefonnummer och omber mottagaren att radera den anhöriges gamla nummer.
– Sedan börjar de chatta med en på det nya numret och så småningom kommer frågan om hjälp med betalning. Det kan vara hjälp med betalning av en faktura eller via Swish för att personen ska köpa något, säger Mara Karlsson.
Det är på kort tid ett trettiotal personer i polisregionen som hittills blivit lurade på pengar via bluffmetoden och som polisanmält.
– De här sms:en riktar sig till alla, jag kan inte se att de riktar sig till specifikt äldre eller yngre personer. Mörkertalet tror jag är stort, många raderar nog bara sms:en utan att anmäla dem, säger Maria Karlsson.
För att skydda sig mot bedrägerierna uppmanar polisen om att vara på sin vakt och alltid dubbelkolla med sina anhöriga via deras gamla telefonnummer eller sociala medier.
– Släpp inte ifrån dig några pengar innan du har säkerställt vem som du skickar pengarna till, säger Maria Karlsson.