Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) anmäldes 50 båtar stulna i länet förra året, de flesta i Uppsala kommun. Antalet anmälda båtstölder i kommunen år 2017 var 22 stycken, vilket är mer än en fördubbling över de senaste två åren. Östhammars kommun hade i fjol en ökning med 60 procent i antal anmälda båtstölder, jämfört med 2016. Johan Lindén är ordförande för båtklubben Upsala Motorbåtssällskap. Han berättar att de uppmanar klubbens båtägare att vara vaksamma och att ha ett godkänt lås. Klubben har inte båtsamverkan men använder sig utav en DNA-märkning, ett slags stöldskydd på motorerna som gör att de går att spåra.
– Vi har också två nattvakter på varje natt, som håller koll på området, säger Johan Lindén.
För tre år sedan blev klubben utsatt för en stöld där fem båtmotorer stals. Åke Pettersson, varvschef på Upsala Motorbåtsällskap berättar om åtgärderna efter stölden.
– Vi satte upp starkare nät runt området, men det är svårt att hindra en tjuv som vill in. Ett sätt att göra motorn mindre stöldbegärlig är att plocka bort så mycket som möjligt, som exempelvis växelhuset, förklarar Åke Pettersson.
Vad ökningen av stölder beror på är svårt, menar Agneta Degerstedt som är områdespolis och ansvarig för båtsamverkan i Norduppland. Hon förklarar att delar ofta stjäls för att säljas utomlands.
– Vi misstänker att det är ligor eftersom båtmotorerna är så pass stora, säger hon.