Senast polisen fick rapporter om att utländska asfaltsläggare, från framför allt Irland, campade illegalt i Uppsala var i maj. Polisen genomförde då sex insatser när de tvingade bort dem från ställen där de hade ockuperat mark.
– I år har de kommit ganska tidigt. Vi brukar jobba tillsammans med Kronofogden och Uppsala kommun för att få bort dem så snabbt som möjligt när de har slagit sig ner, säger Jale Poljarevius, chef för lokalpolisområdet Uppsala och Knivsta.
Han berättar att de vanligtvis brukar vara verksamma på våren. De rör sig i områden beroende på hur mycket tjänster medborgare köper av dem. Men att köpa deras tjänster är inte något som han rekommenderar.
– Vi rekommenderar att du inte ska ta de här tjänsterna. Skulle något gå fel är det svårt att civilrättsligt driva en process. De är svåra att få tag på och kanske rent av inte finns i landet längre, säger Jale Poljarevius.
Jale Poljarevius vill inte uttala sig om själva kvaliteten på arbetet de utför, men han poängterar att många har påstått att det är skiftande.
Polisen har även fått in uppgifter om att människor har fått ett hotfullt bemötande när de har konfronterat dem angående jobb. Dessutom ska det ha skett rena lurendrejerier när de har försökt sälja tjänster till äldre eller påstått att hela tak behöver renoveras efter att de medvetet rivit ner några takpannor.
Utöver att den som köper en tjänst kan hamna i bestyr, upplever polisen även att många asfaltsläggare lämnar kvar skräp i naturen.
Har ni gripit någon ur dessa grupper?
– Vi har haft ett antal gripande när de har haft bilar som har varit stulna, men också vid andra tillfällen som stölder.